Nu de zomer echt voorbij is, en in de bergen zelfs de eerste sneeuw al gevallen is, hebben de eerste wetenschappers zich gemeld aan een voorspelling voor winter 2023-2024.

winter voorspelling 2023-2023
Voorspelling winter 2023/2024: krijgen we een strenge winter?

Krijgen we een koude winter omdat de zomer warm was?

Het was een warme en grotendeels droge zomer. Er zijn wetenschappers die denken dat we daarom rekening moeten houden met een lange koude winter. De theorie daar achter is vrij simpel Door het warme weer smelt er meer Noordpoolijs. Dat zorgt voor meer hogedrukgebieden uit het Noorden, wat weer voor lage temperaturen zorgt.

Deze theorie doet al jaren de ronde en is gebaseerd op een Amerikaans onderzoek. Dat stelt dat smeltende ijskappen zorgen voor meer sneeuw in Siberië. Dat zou dan weer moeten zorgen voor een koude winter in Europa. Een interessante gedachte. En voor ons winterliefhebbers zou het leuk zijn als het uitkomt. Volgens het KNMI is er echter geen aantoonbaar verband tussen het weer gedurende de zomer en de wintertemperaturen.

Wintervoorspelling 2023/2024 - wordt 2024 een koude winter?
Wintervoorspelling 2023/2024: krijgen we een koude winter?

Krijgen we een strenge winter 2024?

Iedere herfst spreken tal van meteorologen hun verwachtingen voor de winter uit. Behalve meteorologen zijn er ook nog tal van andere wetenschappers die een voorspelling voor de winter maken. Zij baseren op zich bijvoorbeeld op zonnecycli, op de hoeveelheid ijs in Siberië, de activiteit van de Poolwervel of op ander singulariteiten.

Daarnaast zijn er nog een heleboel volkswijsheden die de kou of hoeveelheid sneeuw voor komende winter zouden moeten voorspellen. Zo wordt bijvoorbeeld in Frankrijk de lengte van de alpendistel gemeten. Deze plant zou de sneeuwhoogte voor het komende seizoen probleemloos kunnen voorspellen. Datzelfde geldt voor de hoogte van de mierenhopen in Oostenrijk.

Doorgaans zijn ook deze winter voorspellingen voor wintersporters uitermate positief. Het zou dus zo maar weer een echt strenge winter kunnen worden, met uitzonderlijk veel sneeuw. In dit artikel verzamelen we de winterverwachtingen die her en der zijn gepubliceerd. Op die manier kan jij zelf een beeld vormen van de winter de komen gaat.

Wat voor winter voorspellen de Amerikaanse wetenschappers?

Het ‘National Oceanic and Atmospheric Administration’ (NOAA) maakt ieder jaar een winter voorspelling. Deze geldt is de meest betrouwbare winterweer verwachting die jaarlijks wordt gemaakt. Voor liefhebbers van koud weer pakt deze dit jaar behoorlijk ongunstig uit. De NOAA verwacht namelijk dat het tijdens de wintermaanden 1-2 graden warmer wordt dan de gemiddeld. Daarmee is zou het misschien wel de warmste winter ooit worden.

Het positieve is dat er, mede door de invloed van het weerfenomeen ‘El Nino’, veel meer neerslag wordt voorspeld. Voor ons wintersporters betekent dat (hopelijk) dat het flink gaat sneeuwen in de skigebieden!

banner /
Wintersport in Stubai
banner
Innsbruck
ontdek Oberbayern
Nikwax
ontdek Oberbayern
banner SalzburgerLand
Wintersport in Saalbach
banner
Innsbruck
banner Werfenweg
Sockwell
Wintersport in Oostenrijk
Skirama
Engelberg
banner
ontdek Oberbayern
Wintersport in Saalbach
banner

September sneeuwrecords in Zweden en Finland

Maar er is meer goed nieuws. Want terwijl het in Nederland en de Alpen nog flink warm was in september, viel er een recordhoeveelheid sneeuw in het Noorden van Zweden en Finland. Eind september viel er bijna 40 cm sneeuw. Bijna een verdubbeling van het oude record, dat stamt uit 1932. (bron)

Bij wintersporters zijn de skigebieden in Scandinavië trouwens sowieso in opkomst. Zo bezochten wij vorige winter Åre en Vemdalen, twee bekende skigebieden in Zweden.

Poolwervel: zijn dit voortekenen op een strenge winter?

En er zijn nog wel meer verschijnselen die duiden op een mogelijke koude winter 2023/2024. Zo zou het zo maar kunnen dat een ‘verstoorde’ poolwervel er voor zorgt dat koude lucht uit Scandinavië en Rusland deze winter zal zorgen voor streng winterweer. Hoe dat werkt staat hier uitgelegd.

Moeten we rekening houden met een koude winter?

Wannneer gaat het sneeuwen?

Op dit moment ziet het er naar uit dat het vanaf eind november koud én nat gaat worden. Het zou zo maar kunnen dat we vanaf dan rekening moeten gaan houden met de winter. Maar of dat te maken heeft met de ‘normale’wisseling van de seizoenen, of dat het echt een voorbode is van een koude winter. Is niet bekend.

Dit is natuurlijk maar een verwachting. Het is weliswaar gebasseerd op het gedrag van de poolwervel, maar of dat in de praktijk ook uit zal komen is altijd de vraag.

Wannneer gaat het sneeuwen?
Wannneer gaat het sneeuwen?

Sneeuw in Siberië – krijgen we een strenge winter in Nederland?

Er is een theorie die veel wordt aangehaald als het gaat om wintervoorspellingen. Deze stelt dat als er in oktober meer sneeuw valt in Siberië , dat er een verhoogde kans is op een strenge winter. We zullen helaas tot eind oktober moeten wachten om te weten of er dit jaar meer sneeuw dan normaal gevallen is in Siberië. Het is overigens ook nog maar de vraag wat de voorspellende waarde van deze winterverwachting is, want helaas is deze theorie nog niet bewezen. Er wordt namelijk pas sinds kort data verzameld die de invloed van de sneeuwbedekking  op onze winter zou moeten aantonen.

Krijgen we de ‘koudste winter in 100 jaar’ door een nieuwe klimaatcyclus?

Zoals altijd zijn er ook dit jaar weer een aantal wetenschappers die als beweren dat de aarde in een nieuwe klimaatcyclus terecht is gekomen. In deze cyclus zou de zon minder actief zijn, waardoor het overal op aarde flink kouder wordt. Een vergelijkbaar verschijnsel deed zich ook al voor in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Dit soort berichten lezen we overigens al sinds 2017.

Hoe betrouwbaar zijn lange termijn voorspellingen voor de winter?

Het KNMI heeft zijn twijfels over het nut van lange termijnvoorspellingen. Zij werken doorgaans met een ‘voorspellingshorizon’ van maximaal tien dagen. En hoewel zij de de lange termijnverwachtingen en voorspellingen over hete zomers en koude winters met belangstelling volgen, zetten ze er ook hun vraagtekens bij. Er is namelijk onvoldoende wetenschappelijke grond om ze echt serieus te nemen.

weersverwachting voor de winter 2023/2024
Krijgen we een ouderwets koude winter met veel sneeuw?

Krijgen we een Elfstedentocht dit jaar?

Schaatsliefhebbers kunnen ondanks deze wintervoorspelling toch een beetje gaan hopen dat er een Elfstedentocht komt. Deense klimaatonderzoekers hebben een nieuwe studie gepubliceerd waaruit zou blijken dat, vanwege het broeikaseffect, binnen 35 jaar de AMOC, de Atlantische warme golfstroom, verdwijnt (bron).

Hierdoor zou het klimaat in Nederland maar liefst 10-15 kouder worden. We krijgen dan hetzelfde klimaat als in Alaska en de skigebieden in Canada. Het is dan koud genoeg om weer regelmatig Elfstedentochten te gaan verrijden. Of dat deze winter ook al het geval is, blijft natuurlijk de vraag.

Krijgen we een Elfstedentocht dit jaar?
Krijgen we een Elfstedentocht dit jaar?

Fantaseer jij ook van een strenge winter 2024?

We weten natuurlijk heus wel dat we dit soort winter verwachtingen met een flinke korrel zout moeten nemen. En dat door de klimaatverandering de kans op een Elfstedentocht eerder af- dan toeneemt. Een probleem dat voor wintersporters de komende 30 jaar gelukkig nog niet geldt. Maar wij dagdromen na dit soort berichten van een strenge winter. Met veel vorstdagen, ijs en natuurlijk sneeuw. En misschien krijgen we dit jaar ook eindelijk weer eens een witte kerst in Nederland.

Misschien fantaseren we tegen beter weten in, maar misschien ook wel niet. Je weet het nooit. Ben jij ook zo iemand die na het lezen van dit soort berichten begint te fantaseren over een ijskoude winter? Bekijk dan vooral onze inspirerende artikelen over de leukste winterse activiteiten die je ook gewoon in Nederland kunt ondernemen:

Valt er veel sneeuw in de skigebieden?
Valt er veel sneeuw in de skigebieden?

Valt er veel sneeuw in de skigebieden?

Veel wintersporters zullen berichten zoals deze ook met heel veel belangstelling volgen. Zij hopen (net als wij) dat er ook dit jaar weer genoeg sneeuw valt om lekker te kunnen skiën of boarden. Voor echte wintersportfans toch de belangrijkste vakantie van het jaar! Helaas is het nog te vroeg om een betrouwbare voorspelling voor de winter in de Alpen te kunnen maken en kan het komende winter nog alle kanten opgaan. Wil je zeker zijn van voldoende sneeuw tijdens jouw wintersport in Oostenrijk? Kies dan één van deze sneeuwzekere skigebieden in Oostenrijk. Of een van de sneeuwzekere skigebieden in Frankrijk.

29 Commentaren

  • Ernst,

    We krijgen GEEN winterweer,warme lucht uit Africa in combinatie met verminderde zonneaktievietijd is het lenteachtige weer.

  • Johan,

    De conclusie uit het artikel van Nasa klinkt niet geheel juist. Ze spreken over periodes van meer of minder straling waardoor sommige jaren gunstiger zijn voor astronauten dan anderen. Er staat niets in over het effect bij ons op Aarde. Overigens staat er dat de huidige cyclus begon in 2020 en niet in 2021.

  • Gonny de Veer,

    Vroeger was er elke winter sneeuw konden we schaatsen op de straat. Waren altijd heerlijk buiten de woonboten op het Spaarne hier in Haarlem verkochte chocolademelk,er was muziek onwijze gezellig. Dan ben ik nog niet eens zo oud hoor (47)🤣
    Maar dan over het klimaat ja het wordt steeds warmer maar dan op eens zeggen ze nu het kan 2 of 3 graden kouder worden dan normaal. Ik begrijp het afentoe niet meer. Volgens mij komt de zon steeds dichterbij dat was het toch? Ach zo is en komt en blijft er altijd wat.

  • Peter Schaap,

    Het blijft koffiedik kijken
    Heb zojuist,19 december de laatste update gezien voor de komende 2 weken. 13 graden op oudejaarsnacht en 14 !!!! Op nieuwjaarsdag. Strenge winter? Als dit uitkomt zeker niet, persoonlijk denk ik dat we moeten wachten op de 2e helft van de winter

  • marina van isterdael,

    we zullen wel zien wat er komt zeker, in de jaren 80 waren er ook heel koude winters, en ik herinner me nog verhalen van mijn ouders en grootouders, dat in hun kinderjaren de sneeuw meer dan 1 meter hoog lag en dat het toen bar koud was, en dat ze toen op voorhand als het mogelijk was voor enkele weken hun voeding en steenkool, hout en alles wat ze dachten nodig te hebben moesten in slaan, om de koudste maanden door te komen

  • Marco,

    Straks gaan ze nog vertellen dat er weer ijstijd aan komt, en de zomer maanden met ruimtepak aan in de zon lopen anders verbrand je door de uv-stralen.

  • van der Looij-Mertens,

    ze zeggen noten aan de boom inde zomer een strenge winter
    dan mag het van mij zo hard vriezen dat de corona dood vries
    dan zijn we daar van af

  • Ewald Verhoosel,

    Als het regent in mei is april voorbij

    Het valt me wel op dat het weer patroon, nu anders is dan andere jaren,ik heb de winter van 1963 meegemaakt,en zie nu een beetje het zelfde patroon!

  • Wim Fennis,

    Mijn wetenschappelijk bewijs:
    “Als het regent in september
    dan valt Kerstmis in december”.

    • jos driessen,

      ik denk wel dat deze uit komt, heb het al gezien in de berekeningen , gr jos de weer man malden ,

  • Gerrit,

    Er zal altijd wel iemand zijn die gelijk heeft

  • j de best,

    Koude winter door nieuwe klimaatcyclus
    Ook zijn er een aantal Russische wetenschappers die als sinds 2017 beweren dat de aarde in een nieuwe klimaatcyclus terecht is gekomen. In deze cyclus zou de zon minder actief zijn, waardoor het overal op aarde flink kouder wordt. Een vergelijkbaar verschijnsel deed zich ook al voor in de jaren ’50 van de vorige eeuw.
    als dit zou kloppen dan is de klimaat discussie en opwarming dus van tafel en gaan we de komende jaren schaatsen en witte kersten tegemoet.

  • Bert van der Meer,

    Als het net als de afgelopen zomer de wind vaak uit Noord of Noord – West komt krijgen we een vrij normale natte winter met regelmatig sneeuw. Vooral het Noorden en Westen zal het zachtere weer hebben. Een enkele vorstperiode zal een korte tijd schaatsplezier op leveren. Met name februari heeft hiervoor de beste papieren.
    Maar tot een Elfstedentocht komt het niet. Dit is wat ik verwacht.

  • A.A.Steenis,

    okt 10 2021 adrie Steenis
    Er zijn weinig eikels aan de bomen, veel everzwijnen op de veluwe overleven deze winter niet door de honger.
    Hoe dan ook verwacht ik gewoon een zachte winter.
    Veel regen en hoge temperaturen.

  • De Roas,

    Citaat van Marc Davidson in de Volkskrant van 8 okt 2021 om opwarming tegen te gaan: “Eén van de opties is het nabootsen van een vulkaanuitbarsting: met een soort bommenwerpers tonnen fijnstof in de lucht brengen die het zonlicht reflecteren, waardoor de opwarming beperkt blijft. Voordeel van geo-engineering is dat het direct effect heeft. Met kernenergie of energiebesparing wend je de eerste jaren geen overstroming af.”
    In dezelfde week in het weerpraatje van Gerrit Hiemstra: Sinds de jaren tachtig is het fijnstof in de atmosfeer met ongeveer de helft verminderd.
    Zou dat soms een verklaring kunnen zijn van de opwarming?
    En hoezo duurt het bouwen van kerncentrales te lang? Daarvoor is het nooit te laat, wij kunnen niet even aan een thermostaat draaien om in een mensenleven wereldwijd de temperatuur lager te zetten. Dat komt vanzelf wel, na het interglaciaal waarin we nu leven, en dan wordt het kouder dan je lief is. (Maken WIJ niet meer mee).
    Wat mijn voorspelling voor komende winter betreft: kouder dan de zomer (U ziet het, ik houd een slag om de arm!).

  • berlinda van Maerrem,

    ze kunnen nog geen 1 dag op voorand voorspellen laat staan een ganse winter

    • jos driessen,

      jip helemaal mee eens er zou deze maand de 1 e sneeuw komen das nu weer uit de kaarten ik zie het nu weer in dec komen , ik heb het al 4 x zien veranderen, , dus wacht ook ik het gewoon af, gr jos de weerman ,

  • Ewald,

    Er staat al het gehele jaar een windrichting die veelal uit het oosten en noorden komt. Als dat zo blijft denk ik dat het een koude winter gaat worden!

  • Rinse Visser,

    Tja wetenschappers, en weer zitten ze er ver naast, ook al zouden ze gezien de activiteit van de zon nog wel gelijk kunnen krijgen, voorlopig houd ik het op ee kwakkelwinter die iets kouder uit kan paken dan de afgelopen jaren. 11 stedentocht?? nee nooit meer, dit risico durft het bestuur der friesche 11 steden niet meer te nemen daar ze ……

  • Luc De Rooms,

    Wat een nonsens! De Nasa zegt in het geciteerde artikel geen woord over de temperatuur op aarde. Bovendien is het een nieuwe cyclus die naar zijn maximum toegaat. Zelfs als dat minder is dan de vorige cyclussen en er een rechtstreeks effect op aarde zou zijn, zouden de komende jaren warmer worden dan de vorige, die in 2019 zijn minimum bereikte. Nochtans zit 2019 bij de vijf warmste jaren ooit en 2018 en 2020, vlak voor én na het minimum, zijn de twee warmste ooit. https://www.meteo.be/nl/klimaat/klimaatverandering-in-belgie/klimaattrends-in-ukkel/luchttemperatuur/gemiddelde/jaarlijks

  • gunter,

    ze kunnen nog niet eens het weer deftig voorspellen voor 2 weken ver …. hoe zouden ze dan maanden vooruit kunnen zien. Ze zeggen het elk jaar …. zal wel ne keer juist zijn he .
    En vergeet niet als het inderdaad strenge winter wordt, met de huidige gasprijzen…. zal er niet gelachen worden. Ik hou alvast een extra dikke trui bij de hand.

    • Irene van Luin,

      Zo heet was deze zomer niet,eerder nat en koud,en de winter zien we wel dan!
      Als ie echt zo koud wordt, zijn we echt genaaid met de stijging van de energie, blijkbaar mogen wij het niet goed hebben, terwijl de rijken nog rijker worden,en nog harder de belasting ontduiken,het recht is nog krommer dan voorheen, hadden we maar de warmte van een bananenrepubliek, maar dat ontbreekt helaas!

  • jess van nuland,

    ik hoop dat het klopt deze voorspelling heb er zin in sneeuw woohooee

  • Yvonne,

    Europa wordt poolklimaat en buiten Europa wordt tropisch klimaat door de klimaatverandering.
    Wetenschappers hebben dit onderzocht.
    We gaan het meemaken.

    • W. Gaanhetmeemaken,

      Ook mijn gedachte.
      Ideetje: als we FransTimmermans voor de zon zetten om deze te blokkeren word het in een klap koud op Aarde.

  • Mike Brandenburg,

    Prachtig hoe koudere temperaturen die al een tijdje voorspeld werden op basis van zonactiviteit nu als niet normaal worden beschouwd maar daarbij word gekeken naar de laatset jaren.. En dat terwijl de opwarming (man made global was niet te onderbouwen vandaar nu climate change) al meer dan 20 jaar wereldwijd volledig stilstaat (de alarmisten noemen dit een pauze terwijl dit al bijna gelijk is aan de jaren van opwarming, met klap op de vurpijl een daling van de temperatuur in de laatse 6 jaar. Gekeken naar de laatste jaren naar we sneeuwval ( volgens de man made global warming theorie, zouden we geen sneeuw meer krijgen en kinderen in de toekomst niet meer weten wat het was) dan zie we dat die al jaren weer toenam, en alles lijkt erop te wijzen dat de niet-alarmisten gewoon in alles gelijk krijgen, en dan niet door onzin onderzoeken waarvan de alarmisten de data maar niet willen delen en kwijtraken wanneer een rechter bepaald dat de data moet worden overgedragen, waardoor falcificatie niet mogelijk is en de alarmisten en hun onderzoek nooit zijn te copntroleren. Of zoals in het geval van Michael Mann waar de gehele opwarmings onzin op is gebouwd hij wetenschappers die zijn onderzoek onderuit haalden voor de rechter sleepte, en de rechter bepaalde dat als hij wil aantonen dat de wetenschapper s logen hij zijn data moest delen hij dit alsnog weigerde en liever de 14 miljoen schadevergoeding voor smaad zou betalen (waar haalt een wetenschapper dat geld vandaan? ) en hij eigenlijk accepteerde dat zijn onderzoek onderuit was gehaald en verdween hij van het toneel.

    Maar het blijft opvallend dat men ‘normaal’ aanhaalt en dat vervolgens baseert op die paar jaar opwarming maar niet met wat het was voor die paar jaar opwarmingen en de vele voorbeelden van voor 1970.

    • adopted hamburger,

      er was dit jaar nog een periode met sneeuw en ijs in Texas, de VS [woestijnklimaat]. Men is daar niet op voorbereid, ze hebben daar wel allemaal een A/C, maar geen verwarming. Gevolg was allemaal verwoeste huizen door gesprongen waterleidingen en supermarkten met lege schappen. De president was er als de kippen bij om dat bij climate change te zoeken, want dat zou komen door opwarming van de Noordpool [RTL nieuws nam dat ook over].

      Ik heb verder een vriendin in Tirol en voor Corona gingen we nog geregeld gezamenlijk de bergen in. In mei waren diverse routes in de bergen nog afgesloten wegens sneeuw en ijs, haar vader vertelde me dat de sneeuw en ijs steeds langer blijft liggen. Toen ik mijn vriendin nog persoonlijk sprak, en ook daarna via internet, blijft ze zeggen dat winters steeds ongenadiger worden, er valt zoveel sneeuw dat ze haar auto niet meer kan vinden.

  • Marcel Smeets,

    Ik hoop dat het een zachte winter wordt. Men heeft het steeds over opwarming van de aarde, maar daar merk ik weinig van, alleen dat de natuur dit jaar een stuk achter liep. Voorspellingen zijn moeilijk. De natuur beslist, wij kunnen alleen maar raden en niet meer, Ik houdt alleen maar van lente en zomer; is het te koud, dan ga ik naar Spanje

  • Kegels,

    Afgelopen dinsdag fietste ik naar mijn werk en het was koud. Niet gewoon koud, maar een soort winterse kou ervoer ik. Ik moest onmiddellijk denken aan de strenge winters die ik gedurende mijn 10 jarig verblijf in het oostblok heb ervaren en dacht: het zou wel eens een koude winter kunnen worden als het in augustus ‘s ochtends al zo’n gevoel kan brengen.
    En dus moest ik opzoeken wat voor een voorspellingen er voor de komende winter reeds gedaan zijn.

  • Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Eerder verschenen
    Dit zijn de 10 allermooiste appartementen aan de piste in Frankrijk
    Ook interessant
    Wintersport 2024? Tips om de perfecte skivakantie te boeken