Ben je op zoek naar een skibril op sterkte? Of vraag je je af of een skibril op sterkte iets voor jou is? Lees dan even verder, want wij hebben niet alleen de skibril op sterkte getest, maar ook diverse alternatieven voor brildragers uitgeprobeerd. En met onze ervaring, kan jij makkelijk bepalen wat voor jou de beste optie is.
Wat is een skibril op sterkte?
Een skibril op sterkte is een reguliere skibril, waarin lenzen op sterkte ingebracht zijn. Je ziet dit goed op onderstaande afbeelding. Dit principe zou in vrijwel elk soort goggle mogelijk zijn. Zo kan je kiezen voor een fotochromatische skibril op sterkte (= een meekleurende lens) of voor een skibril in een bepaalde categorie.
Je kan kiezen voor een skibril op sterkte waarin de insert geplaatst is (dus een complete levering). Maar je kan ook los een insert laten maken en die in een willekeurige skibril plaatsen. Het voordeel van deze laatste optie is, dat je de sneeuwbril ook zonder insert kan gebruiken (bijvoorbeeld wanneer je een bril afwisselt met contactlenzen).
Onze ervaring met een skibril op sterkte
Zelf heb ik afgelopen winter voor het eerst met een skibril op sterkte geskied. Naast een kleine oogafwijking, heb ik ook last van een cilinder (afwijking) hierdoor zie ik geen diepte. Het fijne van een op maat gemaakte skibril, is dat deze cilinder ook gecorrigeerd kan worden. Omdat mijn oogafwijking verder relatief klein is (-2) kan ik best zonder bril de piste op. Het grootste probleem zit er dan in, dat ik geen diepte zie.
Dankzij de skibril op sterkte, had ik deze winter een compleet andere ervaring. Niet alleen zag ik haarscherp op de piste, maar ik zag ook meer contrast en reliëf. De door mij gekozen skibril is fotochromatisch en ik heb ook nog eens voor een oranje lens gekozen. Dat bleek een schot in de roos. Van alle mogelijke opties voor brildragers (waarover later meer) geeft dit veruit het scherpste beeld. Vooral in reliëf en contrast is de fotochromatische skibril op sterkte met oranje lens onovertroffen!
Voordelen van de skibril op sterkte
Een skibril op sterkte biedt diverse voordelen ten opzichte van een skihelm met vizier (en daaronder een reguliere bril) of een OTG skibril (en daaronder een reguliere bril). De grootste voordelen die wij ervaren zijn:
- Scherp zicht (bij overige opties kan de bril makkelijk beslaan.
- Goede en afsluitende pasvorm.
- Je hoeft geen extra grote skibril te kopen om scherp zicht te hebben.
- Geen knellende brillenpootjes onder je skihelm.
Nadelen van een skibril op sterkte
Wanneer je geen grote oogafwijking hebt, zijn er niet veel nadelen te bedenken.
- Slecht zicht op het moment dat je de sneeuwbril niet op hebt (denk aan in de lift of op het terras).
- Wanneer je oogafwijking veranderd, moet je een nieuwe skibril laten maken.
- Je kan hem niet dragen in combinatie met contactlenzen.
Alternatieve skibrillen voor brildragers
Overweeg je een skibril op sterkte te kopen? Dan is het handig om te weten wat de alternatieven zijn. Wij kunnen twee alternatieven aanraden:
- Skihelm met vizier.
- OTG skibril (skibril die over de bril past).
Zoals gezegd, vinden wij de skibril op sterkte met kop en schouders boven deze alternatieven uitsteken. Toch zijn er goede redenen om toch voor een van de alternatieven te kiezen. Bijvoorbeeld wanneer je een bril afwisselt met contactlenzen of wanneer je een bril sporadisch draagt. Beide alternatieven zullen we hieronder kort toelichten.
Skihelm met vizier
Een skihelm met vizier kan in veel gevallen goed in combinatie met een bril gedragen worden. Echter, is dit niet altijd bij alle vizierhelmen zo. Wil je weten welke skihelm met vizier over een bril passen? Lees dan onze vizierhelmtest!
De skihelmen met vizier die over een reguliere bril passen zijn zeer aangenaam in gebruik voor brildragers. Echter moet je er rekening mee houden dat bij een vizierhelm wind onder het vizier door kan komen. Dit gebeurd met name wanneer je op hoge snelheid de piste af gaat. Wanneer je graag off piste gaat, is een skihelm met vizier af te raden. Poeder is niet makkelijk buiten te sluiten met een vizierhelm.
Wanneer je recreatief skiet of board, kan een vizierhelm uitkomst bieden. Het zicht is weidser dan met elke losse skibril, en er zijn prachtige fotochromatische vizieren verkrijgbaar die uitstekend zicht bieden in combinatie met een skibril. Wil je meer weten? Lees dan vooral ons artikel: skihelm met vizier voor brildragers.
OTG skibril
OTG staat voor “Over The Glasses” oftewel een skibril die je over je bril heen kan dragen. Uiteraard hangt het in veel gevallen van de grootte van je bril af. Wij hebben verschillende OTG skibrillen getest in combinatie met een grote bril, en die pasten allemaal goed. Het nadeel van een OTG skibril, is dat deze vaak groot zijn (wat logische is). In combinatie met kleine of smalle gezichten kunnen ze ’te groot’ aanvoelen. Ook geeft het geheel toch wat extra druk op het gezicht (voor ons idee).
Het voordeel van een OTG skibril is uiteraard dat je meer keuze hebt dan bij skibrillen op sterkte. Daarbij kan je van bril wisselen zonder dat je een nieuwe skibril hoeft aan te schaffen. Wanneer je oogafwijking veranderd, is je OTG skibril nog steeds actueel. Wel loop je een groter risico dat je bril beslaat. En het is altijd even opletten wanneer je je skibril afzet.
Waar koop je deze skibrillen?
Vizierhelmen koop je online bijvoorbeeld hier. En OTG skibrillen zijn van verschillende merken te koop, onze favoriet zijn de brillen van Julbo.
Voor een skibril op sterkte kan je online terecht, of bij de opticien. Wij hebben zelf onze goggle online besteld. Dit ging heel makkelijk. Er was een recente oogmeting bij de opticien nodig en daarna is de skibril op maat gemaakt.
Wanneer je nog twijfelt over wat de beste keuze is voor jou
Twijfel je na het lezen van dit artikel nog steeds over de beste keuze voor jou? Dan adviseren we je niet te beginnen met een skibril op sterkte. Bestel eerst eens een skihelm met vizier of OTG goggle. Probeer deze thuis rustig uit in combinatie met je eigen bril en skihelm (in geval van OTG). Kijk of het comfortabel draagt, hoe goed het vizier afsluit en of het je comfortabel lijkt om hier een week mee op pad te gaan. Natuurlijk kan je thuis niet de perfecte test uitvoeren, maar het geeft je een goed idee.
Wanneer je eenmaal een skibril op sterkte besteld, zit je eraan vast. Een vizierhelm of OTG goggle kan je makkelijker vrijblijvend proberen.
Voor welke optie kies jij als brildrager? We zijn benieuwd wat jullie kiezen en welke reden doorslaggevend is geweest!
Overzicht en tips
Om alles overzichtelijk te maken, staan hieronder tenslotte nog een aantal tips in de vorm van vraag en antwoord. Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur dan even een e-mail naar redactie@op-wintersport.nl. Dan kunnen we samen dit artikel zo compleet mogelijk maken.
JA! Zelf heb ik afgelopen winter voor het eerst met een skibril op sterkte geskied. Naast een kleine oogafwijking, heb ik ook last van een cilinder (afwijking) hierdoor zie ik geen diepte. Het fijne van een skibril op sterkte, is dat deze cilinder ook gecorrigeerd kan worden. Omdat mijn oogafwijking verder relatief klein is (-2) kan ik best zonder bril de piste op. Het grootste probleem zit er dan in, dat ik geen diepte zie.
Dankzij de skibril op sterkte, had ik deze winter een compleet andere ervaring.
Overweeg je een skibril op sterkte te kopen? Dan is het handig om te weten wat de alternatieven zijn. Wij kunnen twee alternatieven aanraden:
– Een skihelm met vizier.
– OTG skibril (skibril die over de bril past).
Hier beschrijven we de voor- en nadelen van beide alternatieven.
Verliefd op bergen en verslaafd aan wintersport in de breedste zin van het woord. Je vindt mij op de piste, naast de piste en in warme berghutten. Wintersport verenigt voor mij tijd voor de mooiste dingen uit het leven: familie, vrienden, sport, natuur en lekker eten. Als moeder van twee jongens ben ik inmiddels expert als het gaat om wintersportplanning voor families. Verder weet ik veel van skikleding en gear. Met mijn advies krijg je het zeker niet koud op de piste.
0 Commentaren