Bij het uitkiezen van een wintersportbestemming voor je volgende vakantie zal je wellicht niet zo snel aan China denken. Toch kan je ook in het Azië terecht om te skiën of boarden. China is dit jaar zelfs de gastheer van de Olympische Spelen. Benieuwd hoe wintersport in China er uit ziet? Eind december bezochten wij Changbaishan, een van de meest populaire skigebieden in het land. In dit artikel hebben we een aantal foto’s verzameld van deze bijzonder vakantie.

Olympische Spelen 2022 winter
China is in 2022 gastheer van de Olympische Spelen.

Alleen maar kunstsneeuw, weinig hoogteverschil

Hou je van veel sneeuw en een romantisch winter wonderland? Dan is Changbaishan zeker niet jouw ideale bestemming. Het skidorp, dat vlakbij de grens met Noord-Korea ligt, is weliswaar een van de koudste plekken van China. Veel sneeuw valt er echter niet. Gelukkig zijn de temperaturen zo laag (-20 °C is eerdere regel dan uitzondering), dat er meer dan genoeg kunstsneeuw kan worden gemaakt.

Ook voor lange afdalingen moet je hier niet zijn. Het maximale hoogteverschil is 390 meter. Maar natuurlijk meer dan genoeg om te leren skiën of om gewoon te genieten van sneeuw, wintersport en tijd samen.

Wintersport china

Alleen maar chinezen

De pistes in China zijn opvallend rustig. Natuurlijk waren we buiten het hoogseizoen en zijn de grenzen voor buitenlanders min of meer gesloten, maar de pistes zijn vrijwel uitgestorven. Ook bij de lift hoeven we nooit te wachten en konden we zo instappen. De weinige wintersporters die we op de piste tegenkomen zijn enkel afkomstig uit China. Veel chinezen komen hier om voor het eerst kennis te maken met sneeuw en de skisport.

Dat zorgt ook voor opmerkelijk beelden. Zo zijn alle snowboarders voorzien van kussens op de billen en de knieën. Deze kussens, die er uit zien als grote, kleurrijke dierenknuffels, moeten de Chinezen beschermen tegen blauwe knieën en billen. Voor ons een opvallend en toch ook wel grappig gezicht.

Het kussen beschermt bij een val.

Gele hesjes

Opvallend zijn ook de dames en heren die, gehuld in ‘gele hesjes’, overal langs de blauwe piste staan opgesteld. Deze mensen hebben maar een taak. Ze moeten zorgen dat gevallen skiërs en boarders snel weer op kunnen staan.

Hoe is jouw Chinees?

Wanneer je (net als wij) de Chines taal niet machtig bent, is het soms best lastig om je te oriënteren. Alle pistemarkeringen zijn in het Chinees. En ook de pisteplattegrond is alleen in het Chinees beschikbaar. Gelukkig wordt de moeilijkheidsgraad van de pistes net als in de Alpen in kleuren aangegeven. groen en blauwe is makkelijk en zwart is moeilijk.

Changbaishan  een ‘westers’ skidorp

Changbaishan is speciaal voor de wintersport gebouwd en ontwikkeld. Het ‘dorp’ bestaat uit een aantal accommodaties, een handvol winkels en natuurlijk een restaurant en skiverhuur. Hoewel men heeft geprobeerd om een gezellig dorp te bouwen, doet het toch een beetje kunstmatig aan.

Een chinees skistation

Alles is te huur

Ook opvallend. In China huur je niet alleen je ski uitrusting, maar ook je skikleding. Naast ski’s, skischoenen en skistokken kan je bij de lokale skiverhuur ook terecht voor een skihelm, skibroek en ski jas. Best een goed idee. Want skikleding huren is niet alleen voordeliger dan kopen, het is ook nog een stuk duurzamen.

Wintersport China
Alles is te huur.

Wintersport in China een bijzondere ervaring

Wintersport in China is een bijzondere ervaring. Het land telt ieder jaar meer wintersporters, maar echte skigebieden zoals in de Alpen of Noord-Amerika heeft het nog niet. Voor ons was het een bijzondere ervaring, maar volgende keer gaan we toch liever weer op wintersport naar Japan.

1 Commentaar

 • Shf Bijlsma,

  Als beginner eas dit artikel zeer interessant. Omdat ik een vrouw uit thailand heb is het zeer interessant om een wintersportvakantie in china te overwegen.
  Heb alleen niets gehoord over de prijzen daar.

 • Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Eerder verschenen
  Wintersportweer: nog een paar dagen ‘Kaiserwetter’ dan sneeuw voor Oostenrijk
  Ook interessant
  8 toffe activiteiten voor extra adrenaline tijdens je wintersport in La Plagne