De gear van een snowboarder is toch net iets anders dan van een skiër. Dat heeft met een aantal dingen te maken en het is wel zo fijn als je niet voor verrassingen komt te staan op de piste. Misschien weet je niet precies waar je naar moet zoeken en wat de juiste materialen voor jou zijn. Ik help je daarom graag op weg met wat tips, die jou warm, droog en veilig houden op de piste.

Zoek de juiste snowboard jas en snowboard broek

Een speciale snowboard jas? Ja, echt! Een snowboard jas is net anders dan een ski jas, vaak om één specifieke reden: snowboarders zitten meer op de grond. Al zittend uitrusten langs de rand van de piste of het aandoen van je binding bovenaan de piste, terwijl je op je billen zit… Het hoort er nu eenmaal bij. Om je warm te houden en te voorkomen dat er op deze momenten sneeuw in jouw jas (of nog erger, in jouw broek!) komt, is een snowboardjas vaak wat langer en zit er een sneeuwvanger aan de binnenkant. Wel zeker een aanrader dus!

Waar moet je op letten bij het uitkiezen van een snowboard jas?

 • Voor je het weet, ben je helemaal koud van de natte plekken in de jas en dan is het wel zo fijn als de jas waterdicht is.
 • Zorg ervoor dat jouw jas gesloten mouwen heeft, zodat er geen sneeuw in je mouwen komt.
 • Kijk altijd even of er een sneeuwvanger in de jas zit.
 • Koop er eentje die net wat op of over de bil valt, zodat je lekker warm blijft en minder last van sneeuw in je broek hebt.
 • Voor een skibroek gelden overigens dezelfde als bovenstaande punten, maar dan uiteraard betrokken op de broek
Snowboarden
Tips voor de perfecte snowboard gear.

Neem de tijd voor het vinden van goede snowboardschoenen

Houd in gedachten dat snowboardschoenen hét product zijn waar je het meest in gaat rondlopen en dus moeten ze echt perfect zitten. Neem daarom voldoende tijd om schoenen te passen en te voelen wat goed voelt voor jou. Een freerider zal andere snowboardschoenen willen dan iemand die liever zo snel mogelijk de berg afglijdt. Daarnaast heb je nog de keuze voor een draaiknop of gewoon veters. Noem het een luxeprobleem, maar ik vind snowboardschoenen met draaiknop erg fijn! Ten eerste, omdat je door middel van een draaiknop makkelijk jouw schoen kan veranderen qua strakheid en het is lekker snel.

Waar moet je op letten bij het uitkiezen van snowboardschoenen?

 • De juiste maat is ontzettend belangrijk. Zo wil je genoeg ruimte hebben om jouw tenen te bewegen, maar niet te veel ruimte hebben, om dat je anders naar voren schuift in de schoen. Je tenen mogen niet gebogen staan, maar mogen wel net de rand aanraken. De juiste maat zorgt voor een betere balans en dus dat jij beter kan boarden.
 • Zorg dat de schoen goed aansluit bij je enkels en je kuit – dit zorgt voor extra ondersteuning. Draag overigens wel een goede, dikke snowboardsokken als je gaat passen, want anders loop je het risico dat de snowboardschoenen uiteindelijk te strak zit.
 • Er zijn speciale snowboardsokken, gemaakt van merinowol. Investeer hierin, want goede sokken zorgen voor warme voeten, de juiste compressie en dus minder spiervermoeidheid.
Snowboarden
Kies voor comfortabele snowboardschoenen.

Investeer in handschoenen

Tegenwoordig kan je overal snowboard- en skihandschoenen kopen. Toch wil ik je adviseren om niet zomaar voor de eerste en de beste te gaan, maar echt te investeren in goede, waterdichte handschoenen of wanten. Ik kom toch weer even terug op het zitten op de grond. Je zal merken dat je vaak met je handen door de sneeuw gaat en de bindingen die je vastmaakt, zijn meestal ook nat. Jouw handschoenen zullen dus nat worden. Het is allesbehalve ideaal als jij hierdoor met koude vingers op de piste staat. Koude handen kunnen namelijk echt geen pretje zijn.

Waar moet je op letten bij handschoenen?

 • Heb je vaak koude handen? Kies voor wanten, in plaats van handschoenen. Bij wanten zitten je vingers namelijk allemaal bij elkaar en zullen deze warmte met elkaar delen.
 • Toch liever handschoenen? Koop Liner handschoenenen. Dit zijn onderhandschoenen die zorgen voor extra warmte en comfort
 • Er zijn handschoenen die over de pols gaan. Voor snowboarders kan dit fijn zijn, zodat je het warmer hebt en minder last hebt van sneeuw dat tussen je mouw en je handschoen komt. Daarbij is het ook fijn om de handschoen goed om de pols te kunnen wikkelen, door middel van een plakstrip of koortje.
 • Vraag naar een handschoen met Gore-Tex of R Tex-membraan. Deze zorgen ervoor dat je handschoen goed waterdicht is.
Er zijn zelfs verwarmde handschoenen verkrijgbaar.

Kies snowboard bindingen voor jouw niveau

Op het gebied van snowboard bindingen is er steeds meer mogelijk. We maken op dit moment onderscheid tussen:

 • Strap bindingen: Dit is de binding die je waarschijnlijk kent. Het is namelijk de binding die het meest voorkomt. Je stapt in de binding en maakt de straps vast om je voet en tenen.
 • Hybride bindingen: Hybride bindingen zijn bindingen die lijken op strapbindingen, maar waar je alleen maar de highback (als het ware de achterkant van de binding) naar achter hoeft te klappen om erin te stappen en weer naar voren klapt om hem vast te maken. Zo hoef je in plaats van het vastgespen van twee straps, maar één stap uit te voeren.
 • Step-in bindingen: Deze naam zegt het eigenlijk al, maar bij deze binding stap je zo in de binding en hoef je niets meer vast te maken. Je klikt je schoen als het ware vast in de binding. De schoen en de binding horen dan ook bij elkaar. Je kan niet zomaar met elke schoen in de binding, want ze zijn op elkaar afgesteld en vormen samen één geheel.

Waar moet je op letten bij het uitkiezen van snowboard bindingen?

 • Koop of huur eerst je snowboardschoen, voor je de binding uitkiest. De schoen is namelijk bepalend voor het instellen van je binding. Zo past elke schoenmaat bij een bepaalde maat van een binding. De schoenmaat en bindingmaat gaan dus samen. Je wilt bijvoorbeeld dat je niet te veel ruimte hebt tussen de hiel van de schoen en de highback of dat je tenen te ver over de rand van jouw board hangen.
 • Welke binding jij kiest, is ten eerste afhankelijk van je niveau. Zo is een flexibele binding fijner voor beginners, dan een stroeve binding en kan je het beste voor strap bindingen gaan. Een gevorderde boarder die van carven houdt, zal juist een stroevere binding willen.
Kies de juiste bindingen

Draag een rugbeschermer

Het is nu eenmaal een feit dat snowboarders meer blessures krijgen dan skiërs. Wat ik een belangrijke optie vind, maar ook omdat ik ermee ben opgegroeid, is een rug beschermer. Ik heb alpine wedstrijden geboard en dat ging erg snel – vallen deed dan ook veel pijn en het kon daarom ook gevaarlijk zijn. Daarom ben ik er nu aan gewend, want eerlijk is eerlijk: in het begin moet je wel echt even wennen aan iets dat normaal gesproken niet op jouw rug zit. Toch raad ik het je aan, voor je eigen veiligheid. Als snowboarder ben je namelijk toch kwetsbaarder. Je staat vast op één board, hebt geen skistokken om je balans mee te vinden en zal toch sneller vallen dan een skiër. Dan laat ik nog de freestylers onder ons achterwegen, want dat is natuurlijk al helemaal blessuregevoelig.

Rugbeschermer Komperdell op de piste
Een goede rugbeschermer voel je niet zitten.

Waar moet je op letten bij het uitkiezen van rug beschermers?

 • Helemaal comfortabel zal het in het begin nooit zijn, maar zorg er wel voor dat de rug beschermer goed aansluit. Hij mag niet te veel bewegen, want stel je valt: dan wil je wel dat hij op z’n plek blijf zitten.
 • Trek je wintersportjas aan over de beschermer, wanneer je deze past, zodat je echt voelt hoe het zit in de situatie waarin je hem gaat gebruiken.
 • Zorg dat de beschermer niet uitsteekt in je nek. Wat betreft de lengte: dat hangt echt af van de lengte van jouw rug. Het belangrijkste is dat het comfortabel zit en je niet stoort in jouw bewegingen.

 

Be safe en geniet van de afdalingen!

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Eindelijk sneeuw! 6 aanbiedingen waarvoor je vandaag nog de koffers wilt pakken
Ook interessant
Met de Ski Plus City pas beleef je Innsbruck het beste!