Het skiharnas of skituigje voor kinderen…Een beetje fanatieke wintersporter is de afgelopen jaren beslist een kind aan skituigje tegengekomen op de piste. In dit artikel leggen we je uit hoe het skituigje werkt en hoe je het kunt gebruiken om je kind beter te leren skiën. Wil je snel een skituigje kopen? Kijk dan hier.

Hoe werkt een skituigje?

Het skituigje is geschikt voor kinderen van 3-6 jaar die wel willen skiën, maar nog niet zelf kunnen remmen. Het idee achter het tuigje is dat je op deze manier zelf je kinderen kunt leren remmen en sturen. Je maakt het harnas vast om het middel van het kind. Vervolgens ga je achter je kind skiën (of nog beter: lopen). Met het skituigje kan je je kind corrigeren als het zelf niet kan remmen. Eventueel kan je je kind ook bijsturen door stevig aan de linker- of rechterkant te trekken.

Het is de bedoeling dat je kind zelf leert remmen, dus vergeet niet om eerst te oefenen met de ‘pizzapunt’.  Het tuigje zou je alleen moeten gebruiken als ‘noodstop’ of om bij te sturen.

Voordelen van een skituigje

Er zitten een aantal voordelen aan het gebruik van een skituigje:

  • Het meest genoemde voordeel van gebruikers van het skituigje is dat je kinderen door het gebruiken ervan niet op skiles hoeven en je zo een hoop geld kunt besparen.
  • Ander voordeel van het tuigje is dat je veel samen met je kind doorbrengt.
  • Het is ook beter voor je rug dan skiën met een kind tussen je benen.

Nadelen van een skituigje

Het skituigje vervangt nooit de normale skilessen. Kinderen moeten leren remmen en sturen. Het liefst in een vlakke en veilige omgeving (lees de kinderweide). Het skituigje kan een ondersteunend middel zijn om de stap van de kinderweide naar de piste te maken, maar daar zitten wel een aantal haken en ogen aan:

  • Kinderen kunnen roekeloos worden, omdat ze zelf niet meer hoeven te remmen.
  • Het harnas is absoluut ongeschikt voor steile afdalingen.
  • Je moet als ouder over heel veel geduld en een goede skitechniek beschikken.

Onze ervaring met het ski harnas

Het is alweer 10 jaar geleden dat onze jongste zoon (destijds 2 jaar) leerde skiën. Wij hebben een skituigje geprobeerd, maar niet met veel overgave. Ten eerste ging hij met twee jaar al hele dagen op ski les en was er weinig tijd over. Daarbij was hij veel te eigenwijs om met ons de piste op te gaan. Vreemde ogen dwingen nu eenmaal een stuk makkelijker. Wij gebruikten de tijd na de ski lessen dan ook om lekker te sleeën en andere dingen in de sneeuw te doen. De ene keer dat we het skituigje (op de oefenweide) uitgeprobeerd hebben, waren we snel klaar. Onze zoon remde zelf onvoldoende, waardoor we niet het vertrouwen hadden in ontwikkeling van een goede skitechniek op deze manier.

Tien jaar (en heel veel lessen en trainingen later) is onze zoon gelukkig uitgegroeid tot een onvermoeibare en kundige skiër.

Wat vind de skischool er eigenlijk van?

Wij waren benieuwd wat de skischool vindt van ouders die met een skituigje hun kind leren skiën. Wij vroegen het de eigenaar van de skischool in Flachau en dit was zijn antwoord:

“Laat kinderen skiën in groepen, hiervan leren ze het meest (ze leren nu eenmaal van elkaar) en het geeft ze altijd enorm veel plezier. Op skiles leren ze niet alleen skiën, ze leren ook opstaan, omhoog lopen met ski’s, zelf in de lift stappen, ze krijgen ervaring in het glijden op verschillende sneeuwomstandigheden. Een kind wat niet kan skiën, hoort niet op de piste. Niet in een rugzak, niet aan een tuigje. Dit is gevaarlijk. Je kan niet snel uitwijken als er iets misgaat en je brengt jezelf en je kind hiermee in gevaar. Daarbij is het belangrijk dat je kind zelf leert remmen en weet hij hard hij gaat als hij (niet in goede ploeg) skiet. Daarbij zien we veel ongevallen van ouders die met hun kind aan een tuigje te moeilijke pistes nemen, en dan hebben ze onderweg hulp nodig.”

Kortom: een leuk hulpmiddel, maar meer niet. Overigens hebben we in al die tijd dat we in Oostenrijk wonen, nog nooit een Oostenrijks kind aan een skituigje gezien (en ze leren hier bijna allemaal skiën).

Tips bij gebruik van het skituigje

Wil je graag een keer met het skituigje gaan skiën met je kind? Let dan op de volgende zaken:

  • Gebruik alleen een skituigje als je zelf goed en beheerst kunt afdalen. Je zou minimaal een rode piste op de automatische piloot af moeten kunnen. Als je met je kind in een tuigje gaat skiën, heb je geen tijd om je op je eigen kunnen te focussen. Bijna al je aandacht moet bij je kind zijn.
  • De lijn moet zo los mogelijk blijven. Als je de lijn te strak houdt, leert je kind nooit zelfstandig remmen.
  • Blijf op vlakke pistes. Natuurlijk kan je je kind ook afremmen op steile pistes, maar je loopt het risico dat je kind bang wordt. Bovendien eist het ook het nodige van je eigen skikunsten.
  • Gebruik het voornamelijk op de oefenweide of op hele rustige pistes.
  • Hou rekening met de andere pistegebruikers (1 van de officiële FIS pisteregels). Ouders die met hun kind aan de lijn skiën hebben de neiging om de rest van de wereld te vergeten.
  • Geniet van de tijd met je kind samen. Een skituigje is geen middel om veel meters af te leggen.
  • Een skituigje kan een leuke aanvulling zijn op skiles, maar is zeker geen vervanging van skilessen!
  • Vergeet de rest van de ski uitrusting niet: skihelm, skibril, skikleding en goede skihandschoenen.

Waar te koop?

Wil je een ski harnas voor kind kopen? Of wil je hem ‘gewoon voor de zekerheid’ bij je hebben tijdens de wintersport. Dan hoef je dat voor het geld niet te laten. Skituigjes zijn te koop in de webshop van Decathlon. Ze worden verkocht onder de naam ‘oefentuigje’ en kosten 14,95 euro.

 

Innsbruck

0 Commentaren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
6 redenen om vandaag nog je familie wintersport naar Kappl en See te boeken
Ook interessant
Kindermuts inspiratie: dit zijn dé leukste kindermutsen voor deze winter