De zomer van 2019 is één van de warmste en droogste zomers van de afgelopen 100 jaar. En, hoewel je het niet direct zou verwachten, kan het komende winter behoorlijk koud worden. Een aantal astronomen denkt dat we deze winter te maken krijgen met een zonnevlekkenminimum. Komende winter zou daardoor een strenge winter kunnen worden, met hopelijk weer eens een Elfstedentocht. De laatste paar keer dat de Elfstedentocht werd georganiseerd was er immers ook sprake van zo’n zonnevlekkenminimum. Dat is inmiddels wel al bijna 10.000 dagen geleden

Minder zonnevlekken dan normaal

Gemiddeld komt iedere 11 jaar een zonnevlekkenminimum voor. Of er sprake is van een zonnevlekkenminimum wordt bepaald door het aantal zonnevlekken op de zon te tellen. Op basis van gegevens van de afgelopen 200 jaar denken astronomen dat de zon een 11-jarige cyclus heeft met een maximum en een minimaal aantal zonnevlekken.

Normaal gesproken zou pas in 2020 weer een zonnevlekkenminimum voorkomen. Maar omdat er dit jaar meer dagen zonder dan met zonnevlekken waren, zou het zonneminimum al een jaar eerder op kunnen treden.

Komt er een Elfstedentocht dit jaar?

De afgelopen 60 jaar hebben alle Elfstedentochten, op 1 keer na, plaatsgevonden tijdens een zonnevlekkenminimum. Dat kan toch geen toeval zijn? Als we afgaan op het zonnevlekkenminimum is de kans dus groot dat de ‘Tocht der Tochten’ deze winter eindelijk weer verreden wordt.

Helaas betekent dat nog niet dat we direct de ijsmeesters bijeen moeten roepen. Het KNMI twijfelt namelijk aan het verband tussen de Elfstedentocht en het aantal zonnevlekken. Al klopt dit verband als het over de periode na 1950 gaat. Maar helaas zijn dit te weinig getallen om het statistisch te kunnen onderbouwen.

“Er waren in deze periode maar zes Elfstedentochten. Dan geldt eigenlijk de wet van de kleine getallen. En is het waarschijnlijk puur toeval dat beide gebeurtenissen in hetzelfde jaar plaats vinden.” Aldus het KNMI.

Het is daarom nog maar de vraag of we komende winter eindelijk een opvolger van Henk Angenent krijgen. Hij was in 1997 de laatste winner van de Elfstedentocht.

Kom er een elfstedentocht

Klimatologen voorspellen mogelijke nieuwe ‘kleine ijstijd’

Ondanks dat het KNMI onvoldoende wetenschappelijk grond ziet om dit soort berichten echt serieus te nemen, volgen wij ze met grote belangstelling.  Want als de voorspellingen met betrekking tot het zonnevlekkenminimum wel kloppen, dan zou het zo maar kunnen dat we langdurig de kou ingaan.

De laatste keer dat de zon van de 11-jarige cyclus afweek was tussen 1645 en 1715. Je leest het goed, dat duurde gelijk 70 jaar! En in deze periode, die bekent staat als het Mauder-minimum was de temperatuur op aarde ongeveer 1,5 graad kouder dan gemiddeld.

Wintersvoorspelling 2019

Wat zijn jouw verwachtingen voor winter 20202?

Niet alleen astronomen denk dat het koud gaat worden, maar ook andere wetenschappers voorspellen de koudste winter in 100 jaar. Wat denk jij? Klopt de voorspelling dat we een koude winter krijgen dit jaar? Of juist niet? En waarom denk je dat? Wij zijn erg benieuwd naar jouw mening. Laat je het ons weten via het opmerkingenveld hieronder?

 

 

6 Commentaren

 • Toon Kooijmans,

  Verwacht een strenge winter met mogelijk een elfstedentocht vergelijkbaar met de winter van 1947 (ik was 10 jaar) na een hete zomer van 1946

 • Yvonne van Heck,

  Tot nu toe nog geen enkele tijd op kou! Vraag me echt af of de voorspelling op een koude winter uitkomt,????

  • Frank van Delden,

   Ja wij ook Yvonne. Het blijven natuurlijk langetermijnvoorspellingen… maar blijft lekker op bij weg te dromen. En het is tenslotte pas december

 • Fer,

  We krijgen tweede kerstdag een elfstedentocht

 • Bert Verduin,

  Die komt er want het record van 1963-1985 zonder elfstedentochten 8070 dagen gaat niet sneuvelen!

  • Frank van Delden,

   Laten we het hopen Bert Verduin! Wij duimen er in ieder geval voor.

 • Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Eerder verschenen
  Skikleding in maart of april? Met deze kleine aanpassingen ben je er klaar voor
  Ook interessant
  Foto Friday #67: carnaval op de piste en in de apres ski