Tot dusverre was 2019 een behoorlijk warm jaar. In veel maanden bleef de temperatuur (ver) boven het langjaarlijkse gemiddelde. En er werden behoorlijk wat records gebroken. Toch kan het deze winter nog wel eens behoorlijk koud worden.

Volgens onderzoekers van de NASA is er in 2020 namelijk sprake van een zonnevlekkenminimum. Hierdoor zou het weer op aarde zo beïnvloed kunnen worden dat de kansen op een strenge winter aanzienlijk zijn. De kans is zelfs aanwezig dat er (eindelijk) weer eens een Elfstedentocht kan worden verreden. De laatste paar keer dat de Elfstedentocht werd georganiseerd was er immers ook sprake van zo’n zonnevlekkenminimum. Dat is inmiddels wel al bijna 10.000 dagen geleden

krijgen we een elfstedentocht?
Kunnen de schaatsen uit het vet?

Wat is een zonnevlekkenminimum?

Gemiddeld komt iedere 11 jaar een zonnevlekkenminimum voor. Of er sprake is van een zonnevlekkenminimum wordt bepaald door het aantal zonnevlekken op de zon te tellen. Op basis van gegevens van de afgelopen 200 jaar denken astronomen dat de zon een 11-jarige cyclus heeft met een maximum en een minimaal aantal zonnevlekken.

Normaal gesproken in 2020 het een zonnevlekkenminimum weer beginnen.

Komt er een Elfstedentocht dit jaar?

De afgelopen 60 jaar hebben alle Elfstedentochten, op 1 keer na, plaatsgevonden tijdens een zonnevlekkenminimum. Dat kan toch geen toeval zijn? Als we afgaan op het zonnevlekkenminimum is de kans dus groot dat de ‘Tocht der Tochten’ deze winter eindelijk weer verreden wordt.

Helaas betekent dat nog niet dat we direct de ijsmeesters bijeen moeten roepen. Het KNMI twijfelt namelijk aan het verband tussen de Elfstedentocht en het aantal zonnevlekken. Al klopt dit verband als het over de periode na 1950 gaat. Maar helaas zijn dit te weinig getallen om het statistisch te kunnen onderbouwen.

“Er waren in deze periode maar zes Elfstedentochten. Dan geldt eigenlijk de wet van de kleine getallen. En is het waarschijnlijk puur toeval dat beide gebeurtenissen in hetzelfde jaar plaats vinden.” Aldus het KNMI.

Het is daarom nog maar de vraag of we komende winter eindelijk een opvolger van Henk Angenent krijgen. Hij was in 1997 de laatste winner van de Elfstedentocht.

Kom er een elfstedentocht

Klimatologen voorspellen mogelijke nieuwe ‘kleine ijstijd’

Ondanks dat het KNMI onvoldoende wetenschappelijk grond ziet om dit soort berichten echt serieus te nemen, volgen wij ze met grote belangstelling.  Want als de voorspellingen met betrekking tot het zonnevlekkenminimum wel kloppen, dan zou het zo maar kunnen dat we langdurig de kou ingaan.

De laatste keer dat de zon van de 11-jarige cyclus afweek was tussen 1645 en 1715. Je leest het goed, dat duurde gelijk 70 jaar! En in deze periode, die bekent staat als het Mauder-minimum was de temperatuur op aarde ongeveer 1,5 graad kouder dan gemiddeld.

Wintervoorspelling 2020 - wordt 2020 een koude winter?
Krijgen we een koude winter?

Nog meer signalen die wijzen op een koude winter

Naast het zonnevlekkenminimum, zijn er nog meer signalen dat we komende maanden rekening moeten houden met koud winterweer. Zo maken veel meteorologen de vergelijking met de winter van 2003. Die had ongeveer dezelfde aanloop als de komende winter. Ook toen was het koud in november en begon ook de maand december erg koud. Het werd uiteindelijk zelfs de op 3 na koudste winter ooit gemeten.

Overigens werd er die winter ondanks de vele vorstperiodes niet zo veel geschaatst.er een stuk groter. Zoals de kans

Wat zijn jouw verwachtingen voor winter 20202?

Of deze voorspellingen nou uitkomen of niet, het blijft leuk om te speculeren over het weer dat we komende winter krijgen. Sommige wetenschappers voorspellen de koudste winter in 100 jaar, terwijl anderen een zachte winter verwachten. Het kan echt nog alle kanten op gaan. Wat denk jij? Klopt de voorspelling dat we een koude winter krijgen dit jaar? Of juist niet? En als het koud wordt en er komt een Elfstedentocht? Ga jij dan meedoen (ben je lid?) of ga je kijken?

Wij hopen dat het erg koud wordt komende winter! Maar wat vindt jij? Laat je het ons weten via het opmerkingenveld hieronder?

8 Commentaren

 • peter baas,

  corona laat een 11 std niet plaatsvinden, het zal maar gaan vriezen, een ramp natuurlijk.

 • Niels Schouten,

  Ik ben er klaar kan mooi vroeg starten omdat ik al 20 jaar lid ben . De alternatieve ging goed dit jaar. Het klunen bij de echte zal wel wennen zijn maar ik huur dan wat salamons!

 • Toon Kooijmans,

  Verwacht een strenge winter met mogelijk een elfstedentocht vergelijkbaar met de winter van 1947 (ik was 10 jaar) na een hete zomer van 1946

 • Yvonne van Heck,

  Tot nu toe nog geen enkele tijd op kou! Vraag me echt af of de voorspelling op een koude winter uitkomt,????

  • Frank van Delden,

   Ja wij ook Yvonne. Het blijven natuurlijk langetermijnvoorspellingen… maar blijft lekker op bij weg te dromen. En het is tenslotte pas december

 • Fer,

  We krijgen tweede kerstdag een elfstedentocht

 • Bert Verduin,

  Die komt er want het record van 1963-1985 zonder elfstedentochten 8070 dagen gaat niet sneuvelen!

  • Frank van Delden,

   Laten we het hopen Bert Verduin! Wij duimen er in ieder geval voor.

 • Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Eerder verschenen
  YES! Na 10 weken eindelijk weer wintersporten
  Ook interessant
  Deze accommodatie in de Noorse wildernis moet op de bucketlist