Ga je deze winter voor de eerste keer op wintersport? Dan staan je een heleboel nieuwe ervaringen te wachten. Of je nu al een paar lessen in Nederland gevolgd hebt, of je juist vanaf het begin wil starten in de sneeuw, de hele wintersportervaring is een beleving op zich.

Als beginner ben je niet gebaat bij drukke pistes, eindeloze pistekilometers of de meest uitdagende hellingen. Kleine, gemoedelijke skigebieden, die de grote massa links laat liggen, bieden daarentegen uitkomst voor beginners. In dit artikel zetten we 5 skigebieden in Oostenrijk voor je eerste wintersport op een rij. In deze kleine skigebieden heersen rust en gezelligheid, zo ervaar je het authentieke wintersportgevoel terwijl je op je eigen tempo jouw eerste meters op de piste maakt.

Sillian, Hochpustertal: wintersporten in het zonnige zuiden

Skizentrum Hochpustertal Sillian ligt in het zonnige Oost-Tirol. Zelfs in het hoogseizoen zijn de pistes hier nog rustig. Dankzij de gunstige ligging valt hier altijd genoeg sneeuw. Het skigebied is een goed bewaard geheim en wordt voornamelijk door locals bezocht.

Rustig skigebied Sillian – Hochpustertal. Foto: TVB Osttirol | Berg im Bild OG.

De eerste eerste meters leer je skiën bij de rollerband naast het bergstation van de gondel. Daarna is het tijd om de 22 kilometers aan piste te verkennen. Ondanks dat het merendeel rood is, kunnen beginnende wintersporters hier prima uit de voeten. De pistes zijn namelijk allemaal breed en rustig. Wanneer je op zoek bent naar een klein authentiek skigebied met een vleugje Italiaanse invloeden, dan is Sillian een uitstekende keuze.


Katschberg: hoog boven de wolken

Wil jij skiën boven de wolken? Dan ben je bij ‘der Katschi‘ aan het juiste adres. Dit hooggelegen skigebied biedt 70 kilometer piste en is daarmee niet een zo klein, maar het valt wel in de categorie rustig en authentiek.

Familienskifahren am Katschberg Österreich Werbung, Fotograf: Achim Meurer
Eenvoudige pistes op de Katschberg (Foto: Österreich Werbung | Achim Meurer)

De hoge ligging staat garant voor voldoende sneeuw en naast skiën zijn hier nog tal van andere activiteiten te ontdekken. Zo heeft de Katschberg één van de mooiste Adventsmarkten van Oostenrijk, kan je hier prachtige langlauftochten maken en zijn er ritjes met de paardenslee te boeken. Zo wordt je eerste wintersport in Oostenrijk gelijk een onvergetelijke winterervaring.


Skigebied Gaaler lifte: leren skiën in de Gaalaxie

Klein, kleiner, kleinst: met 8 km piste is skigebied Gaaler Lifte beslist één van de kleinste skigebieden van Oostenrijk. Maar dat zegt zeker niet dat je je hier hoeft te vervelen. Integendeel: voor slechts 44 euro per dag, krijg je hier een heleboel wintersportplezier. Skigebied Gaaler Lifte is een ideale plek om voor het eerst kennis te maken met de wintersport.

Leren skiën in Oostenrijk
Leren skiën bij Gaaler Lifte in de GaalaXie. Foto: Gaaler Lifte.

Skiën leer je hier in de GaalaXie, een rollerband brengt je omhoog naar een oefenheuvel waar je rustig het glijden, remmen en sturen met de ski’s onder de knie kan krijgen. Deze speciale oefenweide heeft een kinderland, maar ook een stuk waar volwassenen kunnen leren skiën, want beginners zijn er in alle leeftijden. Wanneer je de eerste meters gemaakt hebt, is het tijd voor de sleeplift, waar het ‘echte werk’ kan beginnen. Van de rode ‘Autobahn’ tot de zwarte piste, je vind het hier allemaal. Tel de bijzonder hoogwaardige keuken van het Murtal en de bijzondere accommodaties langs de pistes bij op en jouw eerste wintersport kan niet meer stuk.


St. Jakob in Defereggen: geheimtip voor families

Wie een eerste wintersport beleeft in St. Jakob in Defereggen, valt met de neus in de boter. Dit authentieke dorp is niet makkelijk te bereiken en dat is ook gelijk de reden dat deze bestemming niet bekend is bij het grote publiek.

Skigebied Sankt Jakob in Defereggen
Skiën in St Jakob in Defereggen. Foto: TVB Osttirol | Martin Lugger

Hier is de winter puur en stil. Kinderen tot vijf jaar mogen gratis de piste op en jongeren tot 18 jaar profiteren van aantrekkelijke korting op de skipas. Wie St. Jakob in Defereggen in de winter bezoekt, kan het echter niet alleen bij skiën laten. Het onaangetaste sneeuwlandschap roept om ontdekt te worden, bijvoorbeeld door een winterwandeling of sneeuwschoenwandeling met gids. Hier beleef je pure wintermagie.


Tauplitz: als een winterdroom

Na een eerste wintersport in Tauplitz, kom je zeker nog eens terug. Dit bijzondere bergdorp, een van de oudste skibestemmingen van Oostenrijk, is als een winterdroom die uitkomt. Het autovrije dorp ligt op een plateau in de Oostelijke Alpen.

Eerste keer wintersport in Oostenrijk
Tauplitz is een plaatje. Foto: Steiermark Tourismus | Tom Lamm

De bevolking verplaatst zich hier in de winter per sneeuwscooters of hondenslee. Behalve het verkennen van de 43 pistekilometers, kan je dit wonderbaarlijke winterwonderlandschap op nog meer manieren verkennen. Ga bijvoorbeeld met het hele gezin nachtrodelen, waarbij je met een slee de berg afdaalt over een verlichte piste. Of wat dacht je van langlaufen door het verlaten sneeuwlandschap? Zo maak je van de eerste wintersport een onvergetelijke ervaring.


Skigebieden voor je eerste wintersport in Oostenrijk: Overzichtskaart

Op onderstaande overzichtskaart staan onze favoriete skigebieden voor een eerste wintersport in Oostenrijk.

Tips voor een eerste wintersport

Met bovenstaande bestemmingen ben je verzekerd van een rustige, authentieke eerste wintersport in Oostenrijk. Leren skiën is een bijzondere ervaring, die behoorlijk intensief kan zijn. Begin daarom met halve dagen en neem voldoende tijd om te wennen aan (en te genieten van) de sneeuw, de hoogte en de beweging.

Wie goed voorbereid aan de eerste wintersport wil beginnen, kan wat skilessen nemen op een rollerbaan of in een skihal in Nederland. Maar ook een goede conditie door wandelen, fietsen of hardlopen, zorgt voor een goede basis als je straks op de ski’s staat. Daarmee sta je niet alleen zelfverzekerde op de ski’s, maar heb je misschien zelfs nog energie over om de leukste activiteiten naast de piste te verkennen!

Hoofdfoto: Skizentrum Hochpustertal | TVB Osttirol | Berg im Bild.

Eerder verschenen
De beste après-ski in Oostenrijk? In deze skigebieden moet je zijn!
Ook interessant
5 skigebieden met gratis skipas voor kinderen