Zaterdag 27 april is het weer zover, het feest waar de meeste kinderen weken naar uitkijken: Koningsdag. Een ideale gelegenheid om je wintersport collectie aan te vullen. Of om je wintersport collectie te verkopen. Maar in dit artikel concentreren we ons uitsluitend op tweedehands skikleding kopen. Want dat is het leukst. We geven je hieronder tips waar je bij de aanschaf van tweedehands skikleding op moet letten. En welke artikelen je beter kan vermijden.
Tweedehands skikleding kopen op Koningsdag: maak een lijstje
De wintersport is relatief kort geleden dus je weet vast nog wat je nodig hebt. En zo niet, pak de spullen er dan even bij. Een skibril met krassen, te kleine kinderskikleding, verouderde ski’s of skisokken? Zet ze allemaal op je lijst. Kijk gelijk even naar de eisen die je aan de producten stelt. Zijn er bepaalde merken die altijd goed bevallen? Wil je sokken van wol? Of maakt het allemaal niet zoveel uit? Met een lijstje kan je gericht zoeken en heb je meer kans dat je je collectie goedkoop aan kan vullen.
Kies je koningsmarkt nauwkeurig uit
Zoek naar een goede markt als je skispullen wil kopen. Niet een straat met drie kleedjes, maar het liefst een wat groter concept in een wat grotere stad. Als je wintersportkleding voor kinderen zoekt, ga dan naar een kinderrijke buurt. Zo hebben wij in kinderrijke buurten in Utrecht en Amsterdam altijd veel succes gehad met tweedehands skikleding voor kinderen. Zowel op de nachtmarkt als overdag.
Wat je beter niet kan kopen op Koningsdag
Sommige artikelen zijn gemaakt om je kind te beschermen. En sommige artikelen leveren in tijd behoorlijk in op kwaliteit. Een skihelm is na 5 jaar afgeschreven en beschermt dan niet meer voldoende. Ook na een (flinke) val op het hoofd is een skihelm niet veilig meer. Of een skihelm voldoende bescherming biedt, is aan de buitenkant niet te zien. Geen geschikt artikel voor de Koningsdag dus.
Hetzelfde geldt voor een rugbeschermer. Deze is na een val ook niet veilig meer en moet dan worden vervangen. Ook als er geen schade zichtbaar is aan de buitenkant.
Kortom, koop geen tweedehands skihelm of rugbeschermer op Koningsdag. Je kan niet beoordelen of ze nog goed functioneren en dit gaat ten kosten van de veiligheid. Wat je wel kan kopen? Skipakken, handschoenen, thermokleding, skisokken, skibrillen en zelfs ski’s en skistokken hebben we op dit soort markten gekocht.
Waar let je op bij tweedehands skikleding?
Skischoenen, ski’s, skistokken, snowboardschoenen, een snowboard allemaal spullen die je prima kan kopen op een Koningsmarkt. Als je voor deze artikelen op pad gaat, verdiep je dan goed in de gewenste maten. Pas skischoenen en snowboardschoenen altijd met bijhorende skisokken (dus neem een paar sokken mee als je hiervoor op pad gaat).
Tweedehands skischoenen kopen
Skischoenen gaan ongeveer 7 jaar mee. Skischoenen (mits goed onderhouden) van 5 jaar oud, kan je dus nog 1 of 2 winters gebruiken. Daarna zijn de schoenen echt op. Het materiaal van de schoenen wordt hard en ze kunnen letterlijk uit elkaar vallen. (been there, done that, wasn’t fun).
Tweedehands ski’s en skistokken kopen
Controleer bij skistokken (naast de maat) of de stokken goed recht zijn en compleet (geen ontbrekende teller oid). Hoe je de lengte van je skistokken bepaalt, lees je hier.
Controleer bij ski’s of een snowboard de bindingen en het belag op eventuele beschadigingen. Wanneer de ski’s er uitgedroogd uitzien, dan kan je de ski’s zelf waxen en zien ze er binnen een paar uur weer prachtig uit. Maar zitten er grote krassen aan de onderkant, of zijn de kanten versleten? Dan kan je ze beter niet kopen.
Waar let je op bij de aanschaf van tweedehands skikleding?
Skipakken voor baby’s, ski handschoenen, wanten, een skibroek, skisokken, thermokleding of een midlayer kan je heel goed tweedehands kopen. Het grote voordeel van tweedehands skikleding kopen op Koningsdag is dat je de verkoper in de ogen kan kijken. Probeer in te schatten hoe de verkopende partij met de kleding is omgegaan. Skikleding moet met een speciaal middel gewassen worden (zeker de buitenste laag). Bekijk de kleding goed, controleer of alles heel is (controleer ritsen!), maar verder kan hier eigenlijk niet zoveel misgaan. En je kan echt een hoop geld besparen.
Kinderen dragen skikleding doorgaans maar één winter. Als er twee kinderen in het gezin zijn, is het misschien twee winters gedragen, maar dan houdt het doorgaans echt wel op.
Skibril of ski zonnebril tweedehands kopen
Voor kinderen kan het voordelig zijn om een skibril of ski zonnebril tweedehands te kopen op Koningsdag. Doorgaans worden de categorie en CE markering van de brillen aangegeven op de zonnebril zelf. Bij een tweedehandsbril zijn deze stickers verwijderd. Koop daarom alleen (echte, geen namaak!) brillen van bekende skibril merken als Julbo, Sinner of Oakley. Van deze brillen weten we dat de kwaliteit goed is, ook als het een verouderd model betreft.
Een skibril kan het beste gepast worden in combinatie met een skihelm. Maar dit kan je ook doen als je thuiskomt.In het ergste geval zit je met een skibril die niet aansluit.Wel zo handig als je dit weet voordat je komende winter naar de wintersport vertrekt. Controleer verder of de bril goed aansluit bij het gezicht en vrij is van krassen.
Voor volwassenen is het doorgaans niet zo zinnig om deze materialen tweedehands te kopen, maar je kan geluk hebben en een goede skibril treffen. In dat geval (past goed, vrij recent model, krasvrij) zouden wij hem zeker meenemen. Wanneer het thuis toch niks blijkt te zijn, wordt het gewoon je reserve skibril. Maar wij verwachten eigenlijk niet dat je deze gaat vinden. En als je hem toch vindt? Dan horen wij dat heel graag in via het opmerkingenveld hieronder 😉
Mede eigenaar op-wintersport, specialist familie wintersport en skikleding expert
Maaike woont in Oostenrijk en staat in de winter zo’n 80 dagen op de ski’s. Zij leerde het skiën pas als volwassene, maar sinds die eerst wintersport is ze verkocht. Vanaf oktober is ze bezig met de voorbereidingen voor de wintersport en ze stopt pas op 1 mei. Ze is er altijd op uit om de familie wintersport te combineren met haar voorliefde voor lekker eten. Ze is bereid daarvoor de hele wereld over te skiën.
- 20 jaar wintersport ervaring
- 70+ skigebieden bezocht
- 7 wintersportlanden
0 Commentaren