Skihelm verplicht – alle informatie op een rij

Is een skihelm verplicht? In dit artikel geven we je daarop alle antwoorden.Je ziet ze steeds minder. Mensen die zonder wintersporthelm skiën of snowboarden. Snowboarders zonder helm zie je sowieso zelden. Een enkele skiër zonder helm kan je nog wel eens tegenkomen. Dat was 15 jaar geleden nog heel anders. Toen waren de wintersporters met een skihelm eerder uitzondering dan regel.

Helmplicht ja of nee?

Elk jaar laait de discussie weer op. Zeker als er weer een ernstig ongeluk gebeurt op of naast de pistes. De helmplicht. En hoewel er nog altijd voor en tegenstanders zijn, is het natuurlijk aantoonbaar veiliger om met een skihelm de berg af te glijden. Anderen brengen daar tegenin dat het ieders eigen verantwoordelijkheid is, om al dan niet met een helm te skiën of snowboarden.

Tot nu toe is het nergens in Europa voor volwassenen verplicht om een ski- of snowboardhelm te dragen. Maar voor kinderen is dat anders. Dat verschilt namelijk per land en zelfs per regio. Om het voor iedereen zo overzichtelijk mogelijk te maken, staat hieronder per land wat de verplichting is.

De best betaalbare skihelmen:

Is een skihelm verplicht in Oostenrijk

Is een skihelm verplicht in Oostenrijk?

Nee! – Voor volwassen is er geen verplichting tot het dragen van een helm op de piste.

Ja! – Voor kinderen tot 15 jaar is het in een aantal bundeslanden (provincies) verplicht om een skihelm te dragen. Het niet dragen van een wintersporthelm kan leiden tot een verkeersboete en kan ook gevolg hebben voor eventuele aansprakelijkheid bij een botsing. De regio’s waar deze plicht geldt zijn:

  • – Salzburg (skigebieden als Flachau, Kaprun en Saalbach Hinterglemm)
  • – Steiermark (bijv. in Schladming)
  • – Niederösterreich (Annaberg, Hochkar)
  • – Oberösterreich (Obertraun, Hinterstoder, Hallstatt)
  • – Wenen
  • – Burgenland

In de belangrijke en grote skigebieden van Tirol en Vorarlberg geldt géén helmverplichting voor kinderen onder de 15 jaar. Dat betekent dat je bijvoorbeeld in de skigebieden van Gerlos, Mayrhofen, Westendorf, Kirchberg, Fügen Lech en Sankt Anton niet verplicht bent om een skihelm te dragen op de piste.

Is een skihelm verplicht in Duitsland

Is een skihelm verplicht in Duitsland?

Nee! – Het is in Duitsland niet verplicht om een helm te dragen tijdens het wintersporten. Dus als je de pistes van Winterberg of Willingen op gaat hoef je niet per se een ski- of snowboardhelm op te zetten. Natuurlijk raadt de Duitse skivereniging wel iedereen aan om met een wintersporthelm de piste op te gaan. Bovendien is het ook erg verstandig om dat het de kans op blijvend letsel erg verkleind.

16,99 EUR

26,99 EUR

26,99 EUR

Is een ski helm verplicht in Frankrijk

Is een skihelm verplicht in Frankrijk?

Nee! – Er is in Frankrijk geen helmplicht voor wintersporters. Het is natuurlijk wel verstandig om er alsnog een te dragen. Bijvoorbeeld als je gaat skiën in Val Thorens, Flaine, La Plagne of Pra Loup.

Is een skihelm verplicht in Italië

Is een skihelm verplicht in Italië?

Ja! Kinderen tot 14 jaar zijn in Italië verplicht om een ski- of snowboard helm te dragen tijdens het wintersporten. Dragen ze er geen, dan worden ze vaak bij de lift al tegen gehouden. Bovendien kunt u als ouder een boete van maar liefst 200 (tweehonderd!) euro krijgen als uw kinderen zich op de piste begeven zonder wintersporthelm.

Nee! – voor volwassenen geldt geen verplichting

Is een skihelm verplicht in Italië

Is een skihelm verplicht in Zwitserland?

Nee! – Zwitsers houden niet zo van een betuttelende overheid. Daarom is er ook geen helmplicht in alle Bundesländer van Zwitersland. Dus ook niet in het Italiaanse Ticino.

In de Verenigde Staten, Canada, Nooewegen en Tsjechië is er ook geen helmplicht.

16,99 EUR

26,99 EUR

26,99 EUR

 

Tip tot slot! – draag en helm en pas je snelheid aan

Hoewel het vrijwel nergens verplicht is om een helm te dragen, is het natuurlijk wel aan te raden om een skihelm te dragen tijdens je skivakantie. De kans op blijvend letsel aan je hoofd wordt met eem helm echt aanzienlijk verkleind.

Om de kans op een ski ongeluk te verkleinen willen we je ook nogmaals aanraden om je aan de 10 pisteregels te houden. Zorg dat je niet harder skiet of board, dan je zou kunnen en let vooral op anderen. Zo breng je je zelf en anderen niet in gevaar.

 

Meest recente berichten