In een Oostenrijks magazine lazen we een interessant interview met een medewerker van de bergredding. Het interview was zo interessant dat ik de belangrijkste vragen graag met jullie deel.
Wanneer is het veilig buiten de piste en wanneer beter niet?
Een tour kan gemaakt worden met minimaal lawine gevaar. Maar 100% veilig is het buiten de pistes nooit.
Ben ik op gemarkeerde pistes altijd veilig voor lawines?
Op gemarkeerde pistes is de liftonderneming verantwoordelijk voor de veiligheid van de piste gebruikers. Mogelijk gevaarlijke punten kunnen afgesloten worden. Wanneer veiligheid niet meer gegarandeerd kan worden, nemen liftondernemingen dan ook deze maatregel.
Waaruit bestaat een goede voorbereiding voor een skitour of freeride tocht?
Wanneer je je buiten de pistes wil begeven, moet sowieso op de hoogte zijn van de lawine actualiteit en de weersomstandigheden en verwachtingen. Eigenlijk moet je over dusdanig kennis beschikken om voor jezelf en je skigezelschap de juiste beslissingen te kunnen nemen. Wanneer je niet over deze kennis (door middel van een opleiding) beschikt, moet je op een berggids of skigids kunnen vertrouwen.
Welke uitrusting heb ik nodig om mij buiten de piste te begeven?
Zorg voor een lawinepieper, lawineschep en een sonde. Zonder deze basisuitrusting zal niemand zich buiten de gemarkeerde pistes mogen begeven. Maar je hebt er niks aan om deze uitrusting te kopen, zonder dat je weet hoe je hiermee omgaat. Een opleiding om je veiligheidsmateriaal op de juiste manier in te kunnen zetten is daarom cruciaal. En uiteraard moet je zowel geestelijk als lichamelijk fit zijn.
En als ik dan toch in een lawine beland?
Wanneer je door een lawine overvallen wordt, kan je jezelf doorgaans luttele seconden boven de sneeuw houden. Maar binnen een paar seconden raak je gedegradeerd tot een speelbal van het enorme natuur geweld. Zodra je merkt dat de lawine vaart mindert, moet je proberen om met je armen ruimte rondom de borst en mond te creëren. Deze ruimte verschaft je de mogelijkheid om te ademen onder de sneeuw. Alleen wanneer de ondergesneeuwde wintersporter binnen 15 minuten gevonden zijn de overlevingskansen aannemelijk.
Hoe is de helikopter redding voorbereid op dit soort gevallen?
Binnen lawinegebieden is de reddingshelikopter uitgerust met een lawinepieper. Hierdoor kan een groot gebied direct vanuit de lucht doorzocht worden. De bergredder en Eerste Hulp arts zijn daarbij ook nog eens met een lawine airbag uitgerust.
Meer informatie over de bergredding
Wil je meer informatie over dit onderwerp? Dan kunnen we je aanraden om de tv serie The Horn te bekijken. Daarin wordt de Zwitserse bergredding op verschillende missies gevolgd.
Verliefd op bergen en verslaafd aan wintersport in de breedste zin van het woord. Je vindt mij op de piste, naast de piste en in warme berghutten. Wintersport verenigt voor mij tijd voor de mooiste dingen uit het leven: familie, vrienden, sport, natuur en lekker eten. Als moeder van twee jongens ben ik inmiddels expert als het gaat om wintersportplanning voor families. Verder weet ik veel van skikleding en gear. Met mijn advies krijg je het zeker niet koud op de piste.
0 Commentaren