Wanneer je regelmatig off piste gaat, is een lawine airbag absoluut het aanschaffen waard. Uit onderzoek van de SLF, de Zwitserse lawine autoriteit is gebleken dat een lawine airbag de overlevingskansen wanneer je onder een lawine komt aanmerkelijk vergroot. Van de 180 personen die onder een lawine kwamen en de airbag gebruikten, overleefden maar liefst 177 het ongeval.
Omdat wij zelf ook regelmatig buiten de piste te vinden zijn, besloten we afgelopen winter ook een lawine airbag te gebruiken. We kozen voor de Piep Jetforce BT 25. Hoe die beviel? Dat lees je in deze review.
Samenvatting review Pieps Jetforce lawine airbag
Maat: S/M (ruglengte 53 cm) en M/L (ruglengte 57 cm).
Inhoud rugzak: 10, 25 of 35 liter.
Gewicht: ca. 3 kg.
Kleur: verkrijgbaar in zwart, rood of blauw.
Wat is leuk: automatische systeemcontrole geeft heel veilig gevoel.
Wat is minder: behoorlijk prijzig.
Kopen: vanaf € 919,90.
Volledige review Pieps Jetforce lawine airbag
De Jetforce is die nieuwste lawine airbag van het bekende lawineveiligheidsmerk Pieps. De rugzak is in samenwerking met het Franse Black Diamond ontwikkeld. Beide merken hebben jarenlange ervaring in ‘snow safety’ en hebben hun handen ineengeslagen om misschien wel de beste lawine airbag van dit moment te ontwikkelen.
Lawine airbag met sterke ventilator
De Pieps Jetforce is een lawine airbag die werkt met een ventilator. Deze blaast in 3,5 seconden een 200 liter grote airbag op. Na drie minuten wordt de airbag automatisch weer leeggezogen. Op die manier ontstaat een luchtzak waardoor je eventuele overlevingskansen onder de lawine enorm vergroot worden. Met de accu die in de rugzak zit, kan je de airbag 4-5 activeren. Deze accu is een sterke Lithium Ion batterij. Vergelijkbaar met de accu van een laptop. Daarom mag je deze ook gewoon mee nemen, wanneer je met het vliegtuig op wintersport gaat.
Wij zijn erg fan van het systeem met de accu. Weliswaar is de rugzak hierdoor iets zwaarder, maar met dit systeem kunnen we de airbag zonder zorgen en kosten (meermaals) activeren. Dat geeft een heel veilig gevoel. Toch een van de grootste redenen dat we de airbag hebben aangeschaft.
Het opvouwen van de airbag is erg eenvoudig. Het is een kwestie van de zak weer in de rugzak terug stoppen. Het hoeft (gelukkig) niet op een speciale manier opgevouwen te worden.
Veiligheid
We kunnen ons gelukkig prijzen dat we de Jetforce nog nooit ‘echt’ hebben hoeven testen in een lawine. Daarom kunnen we deze lawine airbag eigenlijk niet op veiligheid beoordelen. Maar wanneer de airbag doet wat de fabrikant belooft, is het een van de meest veilige keuzes die je kunt maken. Na activatie wordt de airbag in 3,5 seconden opgeblazen. Dat is sneller dan de gemiddelde airbag die werkt op basis van stikstof of perslucht. Hierdoor wordt statistisch de overlevingskans verhoogd worden van 78% naar 89%. Behoorlijk indrukwekkende cijfers.
Voor ons is de zelfdiagnose van de Jetforce misschien het grootste pluspunt. Deze geeft middels een piepje en een groen led lampje aan dat de airbag actief is en werkt! Dit hebben we nog niet eerder gezien bij lawine airbags.
Draagcomfort
Het draagcomfort van de Pieps Jetforce Lawine airbag hebben we uitgebreid kunnen testen. We hebben de airbag meegenomen met toerskiën, freeriden en zelfs als ‘gewone’ rugzak op de piste. En hoewel de rugzak met 3 kilo (en dan zit er nog niks in) zeker niet licht is, heb je er met skiën nauwelijks last van.
Dat komt vooral omdat de rugzak slim is ingedeeld. Zo zit de accu dicht tegen je rug en helemaal onderaan. Hierdoor is het zwaartepunt laag en dicht bij je lichaam. Zelfs wanneer je in de rugzak een drink- of waterfles, een maar mueslirepen, extra midlayer en je schep en sonde stopt, dan kan je nog comfortabel in de stoeltjeslift zitten.
Opbergruimte – welke Jetforce past bij jou
De Pieps Jetforce is super solide afgewerkt met stevige ritsen en van stevig, waterdicht materiaal. De rugzak is leverbaar in drie maten: 10 liter, 25 liter en 35 liter. Wij hebben getest met de 25 liter. Deze biedt genoeg opbergruimte om alles mee te nemen wat je op een toerskitocht mee wil nemen. Een schep, sonde, skihelm, fles water, wat snacks en een midlayer of hardshell gaat er nog makkelijk in. Ook wanneer we gaan freeriden is de rugzak groot genoeg. Welke het beste bij jou past, kan je zelf waarschijnlijk het beste kunt bepalen.
Features
Tenslotte nog een aantal handige features van de Pieps Jetforce. Deze hebben we zelf nog niet getest, maar zijn wel handig om te weten wanneer je overweegt om deze lawine airbag te kopen.
Updaten via blue tooth
De software van de Jetforce kan via blue tooth en een mobiele telefoon geupdate worden. Heel handig, want zo hoef je na een update niet langs de leverancier.
Voor links- en rechtshandigen
De trigger voor het activeren van de airbag kan zowel links en rechts worden ingesteld. Handig om te weten: linkshandigen doen hem het beste rechts en andersom.
Conclusie Pieps Jetforce lawine airbag
Deze airbag is niet goedkoop, maar wanneer je budget het toe laat is de Pieps Jetforce absoluut een goede keuze. Het feit dat je deze airbag zo vaak kunt activeren als je wilt en de zelfdiagnose zorgen er voor dat wintersporters zich met deze lawine airbag erg zeker zullen voelen naast de piste. Extra voordeel is dat je deze ook mee kan nemen in het vliegtuig en dat de rugzak gewoon erg comfortabel zit.
Overweeg je om de Jetforce te kopen? Vergeet dan vooral niet dat je naast een lawine airbag ook een lawinepieper, schep en sonde nodig hebt!
De Jetforce is verkrijgbaar vanaf €919,-. Onder meer via deze webshop.
Vanuit Oostenrijk schrijf ik over mijn grote passie: wintersport. Jaarlijks breng ik meer dan 100 dagen in de sneeuw door, waarvan een groot deel in verschillende skigebieden. Het liefste schrijf ik over skigebieden, nieuwe liften en natuurlijk sneeuw!
0 Commentaren