Niets kan een dag skiën of boarden zo verpesten als koude vingers. Toch hebben vrijwel alle wintersporters ervaring met koude vingers. Jammer en onnodig.

Een paar goede handschoenen of wanten houden je handen droog en warm. Onder alle omstandigheden, dus of het nou sneeuwt, regent of dat je veel valt. Of je kiest tussen wanten of handschoenen voor de wintersport is voornamelijk een persoonlijke keuze. Voor beide opties valt veel te zeggen. In dit artikel willen we de keuze wat makkelijker voor je maken door de voordelen en nadelen beide opties met elkaar te vergelijken.

 

handschoenen of wanten
Handschoenen.

Met handschoenen kan je makkelijk je vingers afgescheiden van elkaar bewegen. Dit is handig als je op de piste van bril wil wisselen, de rits van je tas wil openmaken of de gespen van je skischoenen wil bijstellen.

Handschoenen bieden daarentegen minder warmte dan wanten. Omdat de vingers van elkaar gescheiden zijn moet in principe iedere vinger voor eigen warmte zorgen.

Wanten.

Wanten zijn warmer dan handschoenen omdat je vingers niet van elkaar gescheiden worden. Daarbij kan je bij wanten in de skilift je vingers makkelijker bewegen om warmte op te bouwen. Bijvoorbeeld door een vuist te maken van vier vingers of de vingers tegen elkaar aan te wrijven.

Met wanten zijn je vingers daarentegen minder mobiel dan in handschoenen, al ben je nog steeds prima in staat je skistok vast te houden. Met wanten is het lastig een rits open of dicht te maken en het is onmogelijk om een bericht op je telefoon te typen. Al laten veel soorten handschoenen je in dit laatste geval ook in de steek…

Lobster wanten

‘De Lobster’ is een relatief nieuw soort handschoen of want met drie ‘losse’ ruimtes. Een ruimte voor de duim, een ruimte voor de wijsvinger en een ruimte voor je overige drie vingers. Deze lobster optie is ideaal als handschoenen te koud zijn en wanten te onhandig voelen. Of als je gewoon slecht kan kiezen.

Gemak of comfort

Kortom, kiezen tussen handschoenen of wanten, is kiezen tussen gemak en comfort. Een paar handschoenen biedt gemak doordat je je handen (vingers) kan gebruiken zoals je gewend bent. Maar met een paar wanten ervaar je daarentegen meer comfort in de zin van warmte.

Gemak = Handschoenen.

Comfort = Wanten.

De hierboven beschreven ‘lobster’ is voor mensen die het beste van beide willen ervaren of gewoon niet kunnen kiezen.

 

handschoenen of wanten voor kinderen

Handschoenen of wanten voor kinderen

Voor kleine kinderen (die zichzelf nog niet aankleden) adviseren we om voor wanten te kiezen. Het is een crime om handschoenen bij een kind aan te moeten trekken. De kleine kindervingers laten zich moeilijk in de losse compartimenten duwen. Zeker wanneer een kind niet mee wil werken of koude handen heeft is het aantrekken van een handschoen veel puzzelen. Wanten trek je daarentegen makkelijk aan bij een kind.

Daarbij zijn wanten warmer en hoeven kinderen tijdens het skiën of boarden veel minder hun handen te gebruiken. Kinderen gaan vanaf een jaar of 6 met stokken skiën en hebben dan pas meer flexibiliteit in hun handbeweging nodig. Maar zelfs als kinderen met stokken skiën, kunnen ze nog heel goed wanten dragen.

Vanaf een jaar of 6 ontwikkelen de meeste kinderen echter een voorkeur voor handschoenen. Zeker als de ouders of oudere broers en zussen ook handschoenen dragen. Wanneer een kind zelfstandig de handschoenen aan kan doen, en geen last heeft van koude handen op de piste, is er geen enkel bezwaar tegen het dragen van handschoenen door kinderen.

Denk wel even aan een koord door de jas (mouwen) voordat je op wintersport gaat. Door de handschoenen of wanten met een koord in de jas te bevestigen voorkom je dat ze tijdens het aantrekken of uittrekken in de natte sneeuw vallen.

De beste handschoenen of wanten kopen

Om er zeker van te zijn dat je een paar goede handschoenen of wanten te pakken hebt, verwijzen we naar onze handschoenen test. Wij selecteerden de beste handschoenen en wanten per categorie. Zo weet je zeker dat je een goed paar te pakken hebt, waarmee je geen koude vingers riskeert. Het volledige artikel vind je hier.

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Foto Friday #47 – sneeuwkanonnen staan klaar
Ook interessant
Daarom wil je op familie wintersport in Lapland