Skibril

Je skibril is een belangrijk onderdeel van je ski uitrusting. En goede ski bril (of goggles) zorgt er voor dat je goed kunt zicht hebt en beschermt je ogen tegen zon, sneeuw en kou! Zorg er daarom voor dat je een goede bril koopt voor je op wintersport gaat.

Het kopen van een goede skibril lijkt lastig. Er is namelijk veel aanbod en variatie in prijs en kleur. Om je te helpen bij het kopen van de juiste ‘goggles’ hebben we in dit artikel zo veel mogelijk informatie verzameld. Zodat je precies weet welke categorie bril je moet hebben, welke kleur lenzen en waar je nog meer op moet letten.

69,99 EUR

29,99 EUR

19,99 EUR

 

De skibril is de beste bescherming voor je ogen

De beste ‘goggles’ zorgen voor 100% UV-bescherming. In de bergen is de UV-straling vele malen sterker. Bovendien wordt de straling door de sneeuw ook nog eens versterkt. Een goed ski bril beschermt 100% tegen UV-straling.

Je kunt dit controleren door goed naar het label te kijken. Als het goed is, staat hier een aanduiding op. Idealiter staat hier 100% UV of UV 400.

Zorg dat de skibril goed past

Een skibril biedt pas optimale bescherming als hij goed past. Hiermee bedoelen we natuurlijk niet dat hij past bij je outfit, maar dat hij goed om je gezicht sluit. Er mogen geen luchtgaten zitten tussen je gezicht en je bril.

Let vooral op of de ‘goggles’ goed aansluiten bij je neus. Daar wil nog wel eens een kier ontstaan. Hierdoor krijg je koude lucht in je bril, wat niet alleen onaangenaam is, maar er ook voor kan zorgen dat je bril beslaat.

Verschillende soorten skibrillen

Voor ieder weertype is er een ander soort goggles ontwikkeld. Er zijn brillen voor als de zon schijnt, als het bewolkt is, of juist voor als het sneeuwt. Let er daarom bij het aanschaffen op voor welk weertype de bril geschikt is. Globaal kun je daarbij uitgaan van de onderstaande tabel.

Weer Categorie Lens Kleur Lens % licht doorlaten
Zware bewolking en hevige sneeuwval Categorie 0 Geel 80-100%
Normale bewolking en sneeuwval Categorie 1 Amber of Roze 43-80%
Lichte bewolking Categorie 2 Oranje 18-43%
Zon Categorie 3 Bruin 8-18%
Felle zon Categorie 4 Bruin 3-8%

 

Goedkope Skibril

Skibrillen met verwisselbare lenzen

Er zijn ook brillen met verwisselbare lenzen. Bij deze kun je per dag de lens wisselen (of zelfs gedurende de dag). Hierdoor kun je afhankelijk van het weer bepalen wat voor glazen je gebruikt.

Brillen met glazen Categorie 1 zijn vaak geel van kleur. Geel glas verhoogt het contrast, waardoor je beter zicht hebt op bewolkte dagen en bij sneeuw. Als je er voor kiest om ook bij zonnig weer te gaan skiëm of snowboarden, kies dan een skibril met donkere glaze. Die houden de meest felle zonnestralen tegen.

De plaats waar je de bril gaat gebruiken en het weer waar tegen je je ogen wil beschermen zijn eigenlijk doorslag gevend om te bepalen welk paar ‘goggles’ je koopt. Als je op de gletscher gaat skiën of boarden, dan koop je een categorie 4 bril. Draag jij je skibril vooral als het sneeuwt, dan voldoet vaak een bril van categorie 1.

Eén skibril voor alle weersomstandigheden.

Het lijkt er dus op dat je voor elk weertype een aparte skibril nodig hebt. Gelukkig zijn daar ook oplossingen voor:

  • * Skibril met meekleurende lenzen
  • * Skibril met verwisselbaar glas

Een meekleurende lens past zich aanpast aan de lichtomstandigheden. Bij fel zonlicht wordt de lens donker en bij bewolking of sneeuw kleurt de lens licht. Zo heb jij altijd het juiste zicht op de pistes.

Er zijn ook brillen met verwisselbare lenzen. Bij deze kun je per dag de lens wisselen (of zelfs gedurende de dag). Hierdoor kun je afhankelijk van het weer bepalen wat voor glazen je gebruikt.

Hieronder staan een paar mooie skibrillen van Brunotti. Een merk dat naast kwaliteit ook gericht is op modieuze skibrillen.

 

69,99 EUR

59,99 EUR

59,99 EUR

 

Goedkope skibril kopen

Hoewel ook voor een skibril geldt dat goedkoop van duurkoop is. Zijn er toch wel een aantal aanbieders van betaalbare skibrillen. Een voorbeeld hiervan is Decathlon. Zij bieden degelijk materiaal voor een interessante prijs. Behalve een skibril, kun je bij Decathlon ook terecht voor onder meer ski handschoenen, een ski jas of skibroek en skihelmen.

Hieronder staan een paar mooie, kwalitatief goede, goedkope skibrillen. Allemaal verkrijgbaar in de web winkel van Decathlon.

16,99 EUR

19,99 EUR

29,99 EUR

Help! Je skibril beslaat

Het is erg vervelend als tijdens een mooie afdaling je skibril plotseling beslaat. Als je slecht zicht hebt, dan zie je niet meer waar je heen skiet of boardt en dat kan zorgen voor kleinere of grotere ongelukken. Daarnaast is het ook nog eens irritant.

Maar hoe voorkom je nou dat je skibril beslaat?

Je bril beslaat door condensvorming. Als het verschil in temperatuur tussen de binnenkant en de buitenkant van de bril te groot wordt, dan beslaat je skibril. Er zijn een paar trucs die voorkomen  dat je ‘goggles’ steeds beslaan.

Zorg dat de skibril goed past en ventileer goed

Als de bril niet goed aansluit op je gezicht kan hij beslaan. Zorg er daarom voor dat hij goed past en controleer dat nadat je hem hebt opgezet. Let vooral op de ruimte bij je neus hier wil nog wel eens een kier ontstaan.

Skibril past goed

Koop een bril met een dubbele lens

Brunotti heeft speciale skibrillen ontworpen met een dubbele lens. Hierbij zijn twee lenzen vlak achter elkaar geplaatst waardoor een membraan ontstaat. Deze zorgt voor extra isolatie waardoor de bril minder snel condenseert. Dit klinkt heel technisch, maar werkt eigenlijk net als dubbel glas. (Je gezicht wordt er ook warmer van).

Hieronder staan twee skibrillen met dubbele lens.

59,99 EUR

49,99 EUR

139,99 EUR

Skibrillen met anti Fog coating beslaan minder snel

Anti-Fog coating vermindert de kans op condensvorming aanzienlijk. De meeste skibrillen zijn tegenwoordig voorzien van deze anti fog coating. Let er daarom goed op dat je de binnenkant van je bril niet droogt veegt met bijvoorbeeld je handschoen. De coatning kan hierdoor beschadigen. Het is beter om hem gewoon te laten drogen. Kleine tip hierbij: tegen de wind in kijken zorgt er voor dat het condens in je bril als sneeuw voor de zon verdwijnt.

 

Meest recente berichten