Skibril

Skibril - alles over lenzen, monturen en pasvorm

De skibril is één van de belangrijkste onderdelen van je wintersport uitrusting. Net zo belangrijk als een skibroek of een ski jas.  Slecht zicht is voor wintersporters een enorme domper en kan een dag skiën of boarden behoorlijk verpesten. Eigenlijk bieden alle soorten ski- en snowboardbrillen een goede bescherming tegen kou en wind. Het onderscheid in het (enorme) assortiment skibrillen wordt voornamelijk gemaakt door onderstaande factoren:

 • type lens
 • lens kleur
 • verwisselbare lenzen
 • montuur
 • pasvorm

Alle factoren zullen we hieronder uitgebreid toelichten om je zo te helpen de meest geschikte ski bril voor jouw wintersport uit te zoeken.

Skibrillen voor mannen, vrouwen en kinderen

De meeste brillen zijn unisex modellen en daarmee geschikt voor zowel mannen als vrouwen.

Voor dames komen sommige skibrillen in roze of paarse kleuren maar technisch gezien is er geen verschil tussen een damesskibril of een herenskibril. De grootte van het hoofd (gezicht) is daarentegen wel belangrijk bij het kopen van een skibril. Heb je een klein hoofd, dan heb je een kleine skibril nodig. Klinkt logisch, dus houdt hier rekening mee bij de aanschaf van een nieuwe bril.

Een kinderskibril is kleiner dan een volwasseneskibril. Volwassenen met een klein hoofd kunnen echter ook een een kinderskibril dragen.

Normaal gesproken gaan kinderen vanaf een jaar of 12 met een volwasseneskibril skiën of boarden.

Skibril - jongetje met Julbo sneeuwbril

 

Het type lens van je skibril

De lenzen zorgen voor het echte onderscheid tussen de verschillende soorten skibrillen. Grofweg zijn er twee soorten lens types te onderscheiden.

 • Cilindirsche lens
 • Sferische lens
Skibril - welke kleur skibril moet ik kopen?

Skibrillen met cilindrische (platte) lens

Bij een skibril met een cilindrische lens is de lens horizontaal gebogen en verticaal recht. Brillen met een cilindrische lens zijn relatief goedkoop in aanschaf maar kunnen een enigszins vertekend beeld geven.

Skibrillen met sferische lens

Brillen met een sferische lens buigen horizontaal en verticaal rond je gezicht. Sferische lenzen hebben daardoor de vorm van een bubbel. Deze sferische lenzen hebben vier voordelen ten opzichte van cilindrische lenzen.

 1. Sferische lenzen zorgen voor een ruimer gezichtsveld.
 2. Je ervaart minder schittering.
 3. Met een sferische lens heb je minder beeldvervorming.
 4. Ten slotte vindt er minder condensvorming plaats.

De lens kleur en categorie van je skibril

Niks is zo vervelend (en gevaarlijk) als donker zicht tijdens dump of verblind worden op een zonnige dag. Er zijn verschillende varianten lenskleuren. Ieder type lens filtert licht op een andere manier. Daardoor zijn verschillende kleuren geschikt voor verschillende weersomstandigheden.

Let er bij de aankoop van een skibril op voor welk weertype de bril geschikt is.

Globaal kun je daarbij uitgaan van de onderstaande tabel.

WeerCategorie LensKleur Lens% licht doorlaten
Zware bewolking en hevige sneeuwvalCategorie 0Geel80-100%
Normale bewolking en sneeuwvalCategorie 1Amber of Roze43-80%
Lichte bewolkingCategorie 2Oranje18-43%
ZonCategorie 3Bruin8-18%
Felle zonCategorie 4Bruin3-8%

Brillen met glazen in categorie 0 zijn vaak geel van kleur. Geel glas verhoogt het contrast, waardoor je beter zicht hebt op bewolkte dagen en bij sneeuw. Als je er voor kiest om ook bij zonnig weer te gaan skiën of snowboarden, kies dan een skibril met donkere glazen. Die houden de meest felle zonnestralen tegen.

De plaats waar je de bril gaat gebruiken en het weer waar tegen je je ogen wil beschermen zijn eigenlijk doorslag gevend om te bepalen welk paar ‘goggles’ je koopt. Wanneer je op de gletsjer gaat skiën of boarden, neem dan een categorie 4 bril met donkere lens. Draag jij je skibril vooral als het sneeuwt, dan volstaat een bril uit categorie 1.

 

Skibril - mooie rode sneeuwbril

 

Skibril met meekleurende glazen (fotochroom)

Wil je een ski bril voor alle weersomstandigheden? Kies dan voor een bril met meekleurende glazen. Deze lens past zich aan naar de lichtomstandigheden. Bij fel zonlicht kleurt de lens donkerder en bij bewolking kleurt de lens lichter. Zo heb je altijd goed zicht tijdens de wintersport.

Skibril met verwisselbare lenzen

Hoe actiever je bent als wintersporter, des te meer weersomstandigheden je tegenkomt. Helaas is geen enkele lens geschikt voor optimale presentaties onder alle weersomstandigheden. De beschikbaarheid over verschillende lenstypes verhoogt dan niet alleen je zicht, maar ook je prestaties en plezier.

Een skibril met verwisselbare lenzen maakt het mogelijk om per dag, of zelfs tijdens de dag van lenzen te wisselen. Brillen met verwisselbare lenzen worden meestal met twee lenssoorten geleverd, die zich gemakkelijk laten wisselen. Extra lenzen zijn meestal los te koop. Leveranciers van brillen met verwisselbare glazen hebben verschillende systemen om de glazen makkelijk en snel te kunnen wisselen.

Montuur van de skibril

Het montuur van je skibril bepaald het draagcomfort. Skibrilmonturen zijn er in verschillende maten en vormen maar ze hebben allemaal hetzelfde doel: de lens op z’n plaats houden, sneeuw buiten houden en zorgen vooreen comfortabele pasvorm. De eerste twee doelen worden door de meeste brillen makkelijk gehaald, maar het derde is persoonlijk.

Skibril - nice ski quote be up there forget everything. Just focus

 

De pasvorm van de skibril

De maat van een skibril komt niet zo nauw. Daarom zijn ook niet alle skibrillen voorzien van een maat. Indien brillen wel zijn voorzien van een maat, dan is het small, medium of large. Als vuistregel kan je de maat van je skihelm nemen. Als je een kleine skihelm draagt, heb je ook een kleine bril(montuur) nodig.

Een skibril biedt pas optimale bescherming als hij goed past. Hiermee bedoelen we natuurlijk niet dat hij past bij je outfit, maar dat hij goed om je gezicht sluit. Er mogen geen luchtgaten zitten tussen je gezicht en je bril.

Let vooral op of de ‘goggles’ goed aansluiten bij je neus. Daar wil nog wel eens een kier ontstaan. Hierdoor krijg je koude lucht in je bril, wat niet alleen onaangenaam is, maar er ook voor kan zorgen dat je bril beslaat.

Skibril in combinatie met skihelm

Omdat je goggles altijd over je helm draagt, is het bij de aanschaf belangrijk om aandacht te besteden aan de pasvorm met skihelm. Let erop dat de montuur goed aansluit bij je skihelm en ook bij je gezicht. Maak de bril vast aan de achterkant van je helm en stel de bril zo in dat deze strak om je gezicht sluit zonder druk te geven. De bovenkant van je bril zou moeten aansluiten bij de onderkant van je skihelm. Zo voorkom je een bloot stuk voorhoofd. Deze zogenaamde ‘goggle gap’ is namelijk erg oncomfortabel, vooral tijdens koude dagen.

Wanneer de bril niet goed aansluit bij de helm, probeer dan een ander model.

Skibril voor brildragers

Voor brildragers zijn er zogenaamde OTG (Over The Glass) skibrillen. OTG skibrillen zijn dieper dan reguliere goggles en bieden extra ruimte voor de brilpootjes. Je bril moet stevig in de skibril zitten en mag niet bewegen. Pas een OTG skibril altijd in combinatie met je bril en verzeker jezelf ervan dat alles stevig zit.

Goedkope skibril kopen

Hoewel ook hier geldt dat goedkoop van duurkoop is, zijn er toch wel een aantal aanbieders van betaalbare skibrillen. Dit biedt uitkomst als je voor het eerst gaat skiën of boarden en nog twijfelt of het een duurzame hobby gaat worden. (spoiler alert, je raakt verslaafd aan de wintersport en wil vanaf nu ieder jaar). Een voorbeeld van een sportzaak met goedkoop wintersport materiaal is Decathlon. In de webshop bieden ze degelijk materiaal voor een interessante prijs. Verwacht van de brillen geen technische hoogstandjes maar een bril voor gebruik tijdens bewolkte dagen vind je hier zeker.

Hoe voorkom je dat je skibril beslaat

Het is erg vervelend als tijdens een mooie afdaling je skibril plotseling beslaat. Als je slecht zicht hebt, dan zie je niet meer waar je heen skiet of boardt en dat kan zorgen voor kleinere of grotere ongelukken. Daarnaast is het ook nog eens irritant.

Zo voorkom je dat je skibril beslaat:

 • Keep moving! De luchtstroom die door je beweging ontstaat voorkomt condensvorming.
 • Als er wind staat, helpt tegen de wind inkijken vaak al.
 • Veeg de sneeuw niet met je handschoen weg, dit kan krassen veroorzaken.
 • Verwijder sneeuw van de ventilatiegaten in je skibril zodat de bril ventileert.
 • Zet de bril niet bovenop je helm!
 • Als je skibril dan toch beslaat, schudt hem droog of stop hem in een jaszak die warm en droog is.

 

Skibril - foto met snowboarder

 

Skibrillen met anti fog coating beslaan minder snel

Anti-Fog coating vermindert de kans op condensvorming. De meeste skibrillen zijn tegenwoordig voorzien van deze anti fog coating. Let er daarom goed op dat je de binnenkant van je bril niet droog veegt met je handschoen. De coating kan hierdoor beschadigen.

Speciale features op je skibril

Naast alle ontwikkelingen die skibrillen de afgelopen jaren hebben ondergaan op het gebied van lens en montuur,  zijn er ook technische ontwikkelingen geweest. Zo zijn er skibrillen met ingebouwde GPS, muziekoptie en zelfs camera’s.

Voor freestylers heeft Oakley een bril ontwikkeld die gereden afstanden, jump analyses (snelheid, hoogte en airtime) en de locatie van je vrienden bijhoudt. Daarbij kan je binnenkomende gesprekken en berichten van je telefoon ontvangen via de skibril. Uiteraard in combinatie met een technisch goede verwisselbare lenzen en een aangenaam montuur. De bril kost zo’n 500 euro en is zeker niet goedkoop, maar dan heb je ook wel de nieuwste techniek gecombineerd met een top kwaliteit skibril.

Zeal Optics combineert een technisch geavanceerde skibril met alle de laatste technologische gadgets door een bril met geïntegreerde camera op de markt te brengen. Deze opnames worden direct uitgewisseld met je mobiele telefoon zodat je geen moment hoeft te wachten om ze met je vrienden te delen. Een technisch goede skibril en tevens interessante gadget voor wie daarvan houdt.

Skibril of zonnebril

Heb je beide nodig tijdens de wintersport? Of is de keuze voor één van deze twee genoeg? Wanneer je een dagje gaat skiën in droge, zonnige en niet al te koude weersomstandigheden dan zou je aan een zonnebril genoeg kunnen hebben. Een goede ski zonnebril biedt alle nodige bescherming tegen UV-straling. Of je tijdens een zonnige dag op de piste een skibril met donkere lens gebruikt, of een ski zonnebril is een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Daarentegen biedt een zonnebril geen bescherming tegen kou, wind en neerslag. Ook is een zonnebril ongeschikt tijdens alle andere weersomstandigheden dan het zogenaamde ‘kaiserwetter’ (strakblauwe lucht en stralende zon).

Geef je echter bij mooi weer de voorkeur aan je zonnebril boven je skibril? Dan hoef je geen skibril met donkere glazen te kopen. Je zult je skibril dan waarschijnlijk alleen gebruiken tijdens neerslag en bewolking waardoor een skibril met bruine, roze of amberkleurige glazen volstaat.

skibril baby

Skibril voor baby

Baby’s skiën niet. Daarmee is een ski bril (sneeuwbril) voor baby’s overbodig. Wanneer een baby meegaat op wintersport is het wel belangrijk om de ogen goed te beschermen tegen UV-straling. Hiervoor volstaat een reguliere ski zonnebril. Ook op bewolkte dagen. De Uv-straling is in de bergen vele malen hoger dan in het dal. Daarbij zorgt de weerkaatsing in de sneeuw voor extra intensiviteit van de straling. Tel daarbij de extra gevoeligheid van baby ogen op en je begrijpt het belang van een goede zonnebril voor een baby in de bergen. Een goede ski zonnebril voor een baby is zonnebril Baby Banz of zonnebril Looping van Julbo. Beide opties bieden voldoende Uv-bescherming, afsluiting van de ogen en zitten relatief comfortabel.

De zonnebril van Baby Banz blijft zeker zitten omdat deze met een elastiek op het hoofd van de baby wordt vastgezet. Zo blijft je baby goed beschermd tijdens de wintersport.

 

Onderhoud van de skibril

Als je een fijne skibril hebt, wil je er zeker van zijn dat deze zo lang mogelijk meegaat. Hier zijn wat tips om de levensduur van je goggles te verlengen:

 • Leg je skibril altijd met de lens omhoog op tafel (tijdens de lunch).
 • Neem een zachte doek (meegeleverd met je bril) om de buitenkant van je bril droog te vegen.
 • Gebruik nooit je handschoen om de buitenkant van je bril te drogen.
 • Veeg je bril niet aan de binnenkant droog, dit kan de anti fog coating aantasten.
 • Laat je bril na gebruik opdrogen voordat je hem in je tas stopt.
 • Bewaar je bril is het meegeleverde opbergtasje.
 • Bescherm je goggles tegen direct zonlicht en verwaming.