Een aantal Oostenrijkse skigebieden heeft aangegeven de komende jaren voor meer duurzaamheid en milieuvriendelijkheid te kiezen. Duurzame skigebieden lijken daarmee een trend te worden in Oostenrijk.

Aan het begin van dit seizoen heeft skigebied Golm (Montafon, Vorarlberg) aangegeven dat ze het ‘eerste klimaatneutrale skigebied van Oostenrijk’ zullen worden. Aangezien het een klein skigebied betreft, lijkt dit een haalbaar streven. Er is op dit moment één lift die al volledig op zonne energie draait, voor de overige liften wordt het verbruik gecompenseerd. Bijvoorbeeld door middel van financiële steun aan klimaatprojecten in Ethiopië.

Van deze ‘compensatie aanpak’ gaat skigebied Ischgl ook gebruik maken. Ischgl streeft erna om het grootste klimaatneutrale skigebied van de Alpen te worden. Een nobel streven. Maar deze skigebieden zijn niet de eerste die hun bijdrage aan de wereld willen leveren. Een aantal skigebieden is hier al jarenlang mee bezig. En zijn in die tijd al een heel eind gekomen.

Duurzame skigebieden gaan voor natuurlijke stroomvoorzieningen
Duurzame skigebieden gaan voor natuurlijke stroomvoorzieningen

De meest duurzame skigebieden van Oostenrijk

Wij waren verheugd om te lezen over de goede voornemens van Golm en Ischgl. Maar toen we dieper in de materie doken, viel het ons op dat er meer skigebieden al heel ver zijn op het gebied duurzaamheid. Wellicht hebben deze skigebieden iets minder fanatiek de pers opgezocht en is het daardoor een beetje naar de achtergrond verdwenen? Wij vinden in ieder geval dat deze 4 duurzame skigebieden zeker wat aandacht verdienen.

Wildkogel Arena duurzaam dankzij zonnepanelen

In 2010 werden bij skigebied Wildkogel Arena zoveel zonnepanelen geplaatst, dat deze 75% van de benodigde stroomvoorziening voor de bergbanen opwekken. Indrukwekkende cijfers op zich, maar Wildkogel Arena doet nog meer. Zo is het dorp goed bereikbaar per openbaar vervoer en is er zowel in de zomer als in de winter gratis openbaar vervoer voor de bezoekers van dit skigebied, midden in het prachtige natuurgebied Hohe Tauern.

Een van de weinige sleepliften in skigebied Wildkogel Arena
Wildkogel Arena is misschien wel het meest duurzame skigebied van Oostenrijk.
Duurzaam skigebied KitzSki

De infrastructuur van KitzSki, het skigebied bij Kitzbühel en Kirchberg bestaat voor een groot deel op elektrische bussen die tussen de diverse skiliften heen en weer rijden. En dan is er ook nog de KitzSki Express. Een bus die wintersporters vanuit diverse Duitse steden (waaronder Rosenheim en München) naar hun wintersport brengt. Zo kunnen zij de auto laten staan en wordt de uitstoot verminderd.

De nieuwe liften in dit skigebied zijn ook nog eens uitgerust met een energiebesparend aandrijfsysteem, wat al veel stroom heeft bespaard. En dankzij de GPS gestuurde sneeuwverdeling over het skigebied blijft veel energie aan kunstsneeuw bespaard. Ook het afzetten en verbieden van het betreden van natuurgebieden buiten de piste behoort tot de klimaataanpak van KitzSki.

kidzski
De nieuwe liften in KidzSki zijn energiebesparend.
Milieuvriendelijk Rauris is energie neutraal

Skigebied Rauris is voorzien van een eigen waterkrachtcentrale die het skigebied van alle stroom voor liften en kunstsneeuw voorziet. Daarmee is het skigebied eigenlijk al volledig energie neutraal. Daarnaast rijdt er ook nog een gratis bus om gasten vanuit omliggende dorpen naar Rauris te vervoeren en zo het autoverkeer te beperken!

Weisssee Gletscherwelt – Uttendorf beschermt het milieu

Het beschermen van het lokale milieu heeft een zeer hoge prioriteit in Weisssee Gletscherwelt – Uttendorf. Toerisme wordt hier dan ook maar met mate bedreven. De skiliften worden aangedreven door groene stroom. Die wordt opgewekt in een waterkrachtcentrale. 100% hernieuwbare energie dus! Bovendien zijn er in dit skigebieden een aantal beschermde zones waar kunstsneeuw in zijn geheel verboden is. Je kunt hier dus skiën of boarden op natuursneeuw. In de berghutten en restaurants wordt veel met regionale producten gewerkt en in het dorp rijdt een gratis skibus. Wintersporters kunnen hier de auto echt hun hele vakantie laten staan.

In Weisssee Gletscherwelt gaat duurzaam over mer dan energie en CO2.

Wil jij een bijdrage aan een duurzame wintersport?

Bedenk dan dat je reis het meest vervuilende is aan het geheel. Voor de meest duurzame wintersport, reis je met de trein naar Oostenrijk. Wanneer je toch met de auto gaat, rij dan zuinig. En kies voor een skigebied in de buurt van de snelweg. Op de bestemming kan je de auto het beste zo veel mogelijk laten staan en met het (veelal gratis) openbaar vervoer reizen. Het lijkt misschien maar een kleine impact, maar als heel veel mensen een kleine impact maken… dan blijft dat zeker niet onopgemerkt.

Wil je meer weten over duurzame wintersport? Lees dan onze andere artikelen over dit onderwerp:

 

 

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
LIVE: Poederdagen in Stubai
Ook interessant
Review: Lange XT Free skischoenen getest